Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Insändare
Johan Westerholm: Svag skattebas motiverar inte Norrtäljes politikerlöner

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

De kraftiga reaktionerna efter Norrtäljemoderaternas dramatiska höjning av arvodena till förtroendevalda i kommunen vill inte ge med sig. Och ska något positivt komma ur detta måste debatten fortgå ett tag till. Kommunledningen som ansvarat för beredning av ärendet menade bland annat att ”det uppstått ett gap som måste fyllas” som motiv till höjningen.

En höjning som för Bino Drummond, kommunalråd (M), nu innebär att han fick en förhöjning på sin månadslön med nästan lika mycket som en medelinkomsttagare tjänar. Det ovanpå en lön som redan var nära tre gånger så hög som Norrtäljebornas medianlön.

Beslutet är fortfarande i kraft eftersom det endast kan upphävas av ett kommunfullmäktige efter att frågan har beretts enligt bestämmelserna i kommunallagen. Inte av vare sig Bino Drummond själv eller kommunstyrelsen. Det är heller inte möjligt för Bino Drummond och hans kollegor att avstå lönen fram tills nytt beslut fattats.

Annons

Annons

Bino Drummonds och Staffan Tjörnhammars påstådda hål finns inte hos de politiskt anställda utan hos befolkningen i Norrtälje kommun.

Moderaterna i kommunen har sannolikt jämfört sina löner med andra moderata kommunalråd i huvudstadsregionen men inte heller där finns det några större skillnader i Stockholms län. Norrtäljes kommunalråd ligger i en jämförelse i mitten av länets kommunalråd visade en jämförelse som SVT lät göra den 22 oktober i år.

Inte heller sett till Norrtäljes grannkommuner sticker Bino Drummonds tidigare lön ut på ett negativt sätt. I söder, i Österåkers kommun, tjänar kommunalrådet 92 950 kronor per månad att jämföra med Drummonds tidigare lön på 87 000 kronor. En marginell skillnad i de inkomstskikten. I väster finns Vallentuna 87 136 kronor per månad.

Befolkningsmässigt klart jämförbara. Om det inte vore för invånarnas ekonomi. De som betalar kommunalrådens arvoden.

Det som skiljer är själva skattekraften i kommunerna. Medianlönerna i Vallentuna respektive Österåker är avsevärt högre än i Norrtälje. Där ligger medianlönen på 358 213 kronor respektive 348 895 kronor. I länet som helhet är medianlönen 381 600 kronor per år.

Norrtäljebon hamnar långt under snittet med 287 418 kronor per år.

Utanför storstadsregionerna är denna avvägning av politikers arvoden mot kommuninvånarnas skattekraft vanlig.

Annons

Bino Drummonds och Staffan Tjörnhammars påstådda hål finns inte hos de politiskt anställda utan hos befolkningen i Norrtälje kommun. Duon Drummond och Tjörnhammar, enligt sig själva, som underbetalda kommunalråd, har inte lyckats attrahera eller skapa arbetskraft som ligger ens i närheten av vad inkomsterna i länet gör som helhet.  Eller ens i jämförelse med de närmaste grannarna.

Annons

Tvärtom har grannar som Österåker och Vallentuna kunnat utvecklas till kommuner med ett högre antal välutbildade som via skattsedeln finansierar mer av kommunens verksamheter till gagn för alla medborgare och skattebetalare.

Sett till kommunens skattekraft och hur den moderata ledningen utvecklar kommunens skatteinkomster så borde lönejusteringen, om vi jämför med såväl länet som helhet och de närmaste grannarna, istället handla om en lönejustering nedåt.

Med medianinkomsten och därmed skatteunderlaget som grund för kommunalrådens ersättningar borde istället moderaterna på objektiva rekvisit hamna på en lönejustering nedåt i spannet 25-30 procent för att i relativa termer belasta kommunens invånare lika mycket som Österåker och Vallentuna. Ingen kan komma och påstå att 60 000 kronor per månad är en dålig lön. Framför allt inte när Norrtäljes utveckling jämförs med övriga länet.

Johan Westerholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan