Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Centerpolitiker: Ny nämndorganisation är odemokratisk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Särskilt anmärkningsvärt är förslaget om minskningen i den nämnd som har ansvar för vårt demokratiska system, skriver debattören. Bild från kommunfullmäktige i mars.

Bild: Tobias Bernander

Annons

Det har pratats en hel del om politikerförakt en tid. När den politiska ledningen har attityder som liknar medborgarförrakt så blir ju följden ett förakt åt båda håll. Det var ett oanständigt förslag om arvoden som styret lade fram, men oroväckande var ändå myglet i hanteringen.

Att hemlighålla beslutsunderlag är nonchalant mot de 43 procent som röstade på de fyra partier som röstade nej till arvodesbeslutet. När ledamöterna i fullmäktige samlas ska alla ha samma förutsättningar. Det är därför ärenden först ska behandlas i en nämnd och därmed bli kända och offentliga.

Annons

Annons

Dessvärre lär vi få se mer av denna attityd. Ledningen avser att minska varje nämnd med sex ledamöter/ersättare. Dessutom läggs en nämnd ner vars ärenden övertas av kommunstyrelsen. Syftet är inte att spara pengar.

Ju färre förtroendevalda vi har desto mindre är chansen att alla medborgargrupper och kommundelar finns företrädda i nämnderna.

Förslaget om kraftigt höjda arvoden till kommunalråd visar ju att det inte finns några sådana ambitioner. Det handlar om makt på medborgarnas bekostnad. Ju färre förtroendevalda vi har desto mindre är chansen att alla medborgargrupper och kommundelar finns företrädda i nämnderna. Desto mindre är också chansen att alla ska ha nära till någon politiker.

Ju färre platser vi har att tillsätta desto svårare blir det för partier – särskilt de mindre – att upprätthålla erfarenhet och kunskap om det politiska arbetet. Också det viktigt i ett folkstyre.

Särskilt anmärkningsvärt är förslaget om minskningen i den nämnd som har ansvar för vårt demokratiska system. Där har alla partier varit garanterade plats. Det är rimligt att den som har majoritet har den även där, men det kan väl ordnas utan att minska på insynen från alla partier. Också här en märklig attityd gentemot medborgarna.

Annons

Vårt politiska system ger makt åt de partier som bildar en majoritet. Den makten kan tydligen berusa. Baksmällan blir insikten om att det kan finnas en annan folkvilja. Beskär den inte utan utforma den politiska organisationen så att olika synpunkter kommer fram tidigt i en transparant beslutprocess.

Clas Forsgren Liegnell, C

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan