Annons

Annons

Annons

Lönechocken

Debatt
Socialdemokraterna: Gör om – och gör rätt den här gången

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kalla till ett nytt sammanträde för kommunfullmäktige snarast möjligt så att vi kan återgå till de ersättningsbestämmelser som gällde tidigare, skriver representanter för Socialdemokraterna.

Bild: John Fagerström

Annons

Snart två veckor har passerat sedan Norrtälje kommun sattes på världskartan av helt fel anledning. Det nytillträdda högerstyret inledde mandatperioden med en stor arvodeshöjning som spred sig likt en löpeld till medier över hela jordklotet. Beslutet, som högerstyret nu säger sig ångra, strider tydligt mot kommunallagens beredningskrav. Skulle det överklagas till domstol så skulle beslutet med all sannolikhet upphävas av förvaltningsrätten.

Annons

Annons

Beslutet är alltså inte upphävt, och de experter på kommunallagen som vi talat med är tydliga: det krävs ett nytt kommunfullmäktigesammanträde för att på ett korrekt sätt stoppa beslutet. Därför är vår uppmaning till högerstyret tydlig: kalla till ett nytt sammanträde för kommunfullmäktige snarast möjligt så att vi kan återgå till de ersättningsbestämmelser som gällde tidigare.

Tvärtom vad några på högerflanken säkert vill tro så är det här inte en situation som vi som oppositionsparti njuter av. Sanningen är den rakt motsatta. Den senaste tidens skriverier har helt överskuggat det vi vill lägga fokus på – att göra Norrtälje kommun till en bättre plats att leva på. Det som har skett har skadat kommunens anseende på sätt som fortfarande är svåröverskådliga. Det riskerar dessutom att undergräva förtroendet för hela det politiska systemet, något som är synnerligen allvarligt.

Nej, det finns inga vinnare i den här sorgliga affären. Vi socialdemokrater röstade tillsammans med övriga oppositionspartier emot beslutet om arvodeshöjningen vid senaste kommunfullmäktige. Kallar högerstyret till ett nytt kommunfullmäktige så får alla ledamöter och partier som tidigare röstade för arvodeshöjningen en chans att göra om – och göra rätt den här gången. Det vore ett bra första steg mot att reparera den skada som är skedd.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Olle Jansson (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan