Annons

Annons

Annons

Lönechocken

Debatt
Centerpolitiker: Utlys nyval!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Folket förtjänar att få säga sitt, arga kommentarer på Facebook och obscena tårtor i all ära, men det räcker inte till, skriver två centerpolitiker.

Bild: John Fagerström

Annons

Måndagen den 24:e oktober hölls det första kommunfullmäktigemötet med de nya ledamöterna efter valet. Samtliga partier i det nya styret röstade då för att ge kommunstyrelsens ordförande (Bino Drummond) en löneökning med 27 procent. Då alla andra politikerlöner i kommunen baseras på KSO så blir det en löneökning för samtliga, inklusive oppositionen.

S, C, MP och V gick alla upp i talarstolen och informerade ledamöterna om det bristande demokratiska förfarandet kring ärendet samt det orimligt höjda arvodet. De la fram ett alternativ där vi återgick till det räknesystem vi hade innan (trots sänkta löner för de själva). Ledarna för M, SD, KD och L hade tydligt på förhand bestämt sig för att inte kommentera och lät tystnaden tala.

Annons

Dagen efter blir Norrtäljes styrande politikers girighet en världsnyhet och pressen blir enorm, det gick alltså inte tysta ner händelsen. Till slut kom då svaret där L och SD skyller på Moderaterna och Moderaterna skyller på vice ordförande vars tystnad till svar blev en meme.

Annons

Kan det vara så att alla kände till detta men nu försöker hitta ursäkter till varför de var så giriga.

L säger sig inte ha vetat något om detta, Moderaternas ledare påstår att inte heller vetat om något och SD säger att detta var en del av förhandlingarna. Historierna går isär och lögnerna uppdagas en efter en samtidigt som förtroendet för våra styrande politiker minskar för var dag som går.

Kan det vara så att alla kände till detta men nu försöker hitta ursäkter till varför de var så giriga? Det är mycket sannolikt att SD kände till detta men antagligen var det inte så svårt att få med dom när även de fick väldigt mycket högre löner tack vare beslutet.

Vad händer då i framtiden? Vi har hört ursäkterna från styret, ”det gick lite fort” och ”ärendet bereddes inte ordentligt”, men vi har inte hört ”Arvodet vart för högt”. När allting går korrekt till enligt regelboken så kanske de fortfarande ger sig själva en rejäl höjning?

Kritiken från invånarna är tydlig ”Förtroendet är brutet!”, men frågan är hur pass brutet är det? Vi måste låta väljarna avgöra om förtroendet finns kvar. För att bevara tilltron till demokratin och inte göda på politikerföraktet behöves ett nyval.

Annons

Folket förtjänar att få säga sitt, arga kommentarer på Facebook och obscena tårtor i all ära, men det räcker inte till. För oss är demokratin alltid viktigast, den transparenta demokratin.

Annons

Ett nyval är dyrt och extremt, men denna händelse är så pass stor att det är en världsnyhet! Hur ska det nya styret veta om de har förtroendet kvar utan att utlysa nyval?

För ett nyval så krävs det alltså att ledamöter från styret inser att det enda demokratiskt rätta att göra i detta läge är att utlysa nyval! M, SD, KD och L får då chansen fram till nyvalet att återbygga förtroende och får de majoritet igen så kan de fortsätta sitt samarbete och veta att de har invånarna med sig!

David Säll, Centerpartiets ungdomsförbund

Jacob Christman, Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan