Annons

Annons

Annons

Lönechocken

Debatt
Vänsterpartiet: Vårt förtroende för styret är obefintligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En förtroendevald bör inte tjäna mer än 52 500 kronor i månaden, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Bild: John Fagerström

Annons

Norrtäljes nya styre har haft en minst sagt svajig vecka efter debaclet med de kraftigt höjda arvodena. Till att börja med möttes vi undrande Norrtäljebor av en kompakt tystnad för att sedan läsa och lyssna på ursäkt efter ursäkt från ångerfulla politiker. Dock känns ursäkterna ihåliga och förtroendet för de politiker som har fått ansvaret att styra kommunen är obefintligt.

Vänsterpartiet har en annan syn på politiskt arbete än det högernationalistiska styret. Vi är emot höga politikerlöner och maktkoncentration. Vi ser inte politiska heltidsuppdrag som arbeten, utan som tillfälliga förtroendeuppdrag. De som har politiska uppdrag ska föregå med gott exempel och inte avskärma sig från befolkningen med höga löner och vidlyftig representation.

Annons

Vi i Vänsterpartiet har alltid förespråkat färre överbetalda kommunalråd och istället ordentliga nämnder.

Annons

Vi har länge i våra budgetförslag velat dra in antalet kommunalråd och sänka kostnaderna för arvodena. Här finns en hel del pengar att spara. När vi nu går in i en tid med osäker ekonomi känns detta än mer angeläget.

Därför föreslår vi våra styrande politiker att utgå från prisbasbeloppet. Eftersom prisbasbeloppet påverkar garantipensionen, omvårdnadsbidraget, studiemedlen och ersättningen för sjuk-och föräldraförsäkringen tycker vi att det är rimligt att det också utgör grunden för politikernas arvoden. På så sätt påverkas vi alla lika om det höjs eller sänks. Prisbasbeloppet för 2023 är 52 500 kronor, mer än så behöver inte en förtroendevald tjäna. Ett förtroendeuppdrag är inte en karriär utan en hedersbetygelse.

Det finns fler lärdomar att dra efter vad som hänt. Styret beklagar nu att beredningen om arvodesbeslutet inte gått rätt till. Detta är vad som sker och kommer att ske om styret fortsätter med en extrem maktkoncentration till några få individer, också i andra ärenden. Vi i Vänsterpartiet har alltid förespråkat färre överbetalda kommunalråd och istället ordentliga nämnder. Nämndarbete är ett bra sätt att säkerställa att underlag till politiska beslut bereds på ett demokratiskt och transparent sätt.

På samma möte som styret chockhöjde sina löner passade man också på att lägga ner Teknik- och klimatnämnden. Denna nämnd ansvarade för kritisk samhällsinfrastruktur som vägar, vatten och avlopp liksom energifrågor. Man hade ansvar för att leda kommunens klimatomställningsarbete. Den ekonomiska omsättningen föregående år var drygt 128 miljoner kronor. Kommer nu även dessa viktiga frågor att behandlas på samma sätt som arvodesförslaget, utan nämndberedning och lite hafsigt framkastade av någon från styret?

Annons

Det är uppenbart att oppositionen kommer få ett digert arbete den här mandatperioden för att bevaka hur styret agerar. Var så säkra…det arbetet kommer vi att göra!

Anna Söderblom, gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Jessica Hillwëyn, gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Stefan Grathordförande Vänsterpartiet Norrtälje

Matti Leino, Vänsterpartiet Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan