Annons

Annons

Annons

Lönechocken

Insändare
”Har kommunalråden hamnat i ekonomisk knipa?”– läsare rasar mot lönechocken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: John Fagerström, Måna Jonsson Roos

Annons

Under tisdagen kom det in många insändare om lönechocken till Norrtelje Tidning som vi inte hann publicera. Därför publicerar vi dem här.

Observera att dessa insändare är skrivna innan Bino Drummonds besked att Moderaterna backar från beslutet att höja politikernas arvoden kraftigt.

Kommunalråd avgå!

Finns ingen heder och vett i dessa människor, skriver insändarskribenten.

Bild: John Fagerström

Skrämmande att man som kommunalråd kan chockhöja sina egna löner på detta sätt i dessa tider. Finns ingen heder och vett i dessa människor. Ingen vill väl att Norrtälje ska styras av dessa hedersbefriade personer? Så upprörande att ord inte räcker till. Det enda rätta är att avgå med omedelbar verkan.

Annons

K

Annons

Förtroende för politiker - finns det kvar?

Skänk löneförhöjningen till PRO och SPF så har vi pensionärer också råd att äta och slippa frysa, skriver insändarskribenten.

Bild: Tobias Bernander

Vad har Bino Drummond gjort för att förtjäna 23 000 kronor mer i månaden? Ingen annan bör få påökt sägs det, utan alla ska vara solidariska och förstå att vi har lågkonjunktur, inflation och höga el- och driftskostnader. Men, det verkar inte gälla alla!

Skänk löneförhöjningen till PRO och SPF så har vi pensionärer också råd att äta och slippa frysa.

Elisabeth, "fattig" pensionär

Har kommunalråden hamnat i ekonomisk knipa?

Hur trodde dom att det här skulle tas emot av väljarna som satt dem på dessa platser för att representera deras åsikter och den politik man vill se?, skriver insändarskribenten.

Bild: John Fagerström

Att makten i Norrtälje saknar konsekvenstänk till den grad att de chockhöjer sina egna löner är mycket mer allvarligt än pengarna i sig till och med. Vad kommer de då göra för andra ogenomtänkta beslut då?

Att det är viktiga jobb och behöver höga löner för att attrahera unga och driftiga människor skriver nog många under på trots allt. Det är inget enkelt jobb och tar tid och är ett stort ansvar.

Men det här är häpnadsväckande världsfrånvänt. Ska kommunalstyrelsen ordförande i Norrtälje med cirka 65 000 invånare ha lika mycket betalt som kommunalrådet i Stockholm med cirka en miljon invånare till exempel? Man börjar ju undra om någon av dom hamnat i en ekonomisk knipa och greppar efter alla möjligheter?

För hur trodde dom att det här skulle tas emot av väljarna som satt dem på dessa platser för att representera deras åsikter och den politik man vill se? Med öppna armar?

Annons

Det värsta är att vi som röstar på dem riskerar att bli av med den politik vi vill se bara för att dessa nissar saknar konsekvenstänk. Att riva upp det här beslutet är det enda rätta om dom vill ha någon som helst trovärdighet kvar. Sen gå ut med att dom gjorde fel och nu har dom rättat till det.

Annons

Att Bino Drummond inte ens vill kommentera det är så extremt skämmigt när han ska vara alla väljares röst och inte ens kan motivera det här med egna ord. Då kanske han inte skulle gjort det här heller?

Och intervjun med Tjörnhammar på SVT kommer inte bara användas mot Moderaterna i Norrtälje utan mot Moderaterna i hela landet. Den går som en löpeld genom sociala medier och kommer finns kvar där och leva sitt eget liv i många många år framöver.

Man blir så less. Hur kunde dom inte se det komma? Eller struntar dom helt enkelt i det? Jag kan inte bestämma mig för vilket som är allvarligast.

Karina

Drummonds lönelyft

Bino Drummond (M)

Bild: Tobias Bernander

Nu förstår jag varför kommunen inte har råd att genomföra aktiv seniorsatsning i Älmsta. Ett gratis gympapass i veckan för pensionärer är numera nedlagt.

Leif B

Empatilöst

Insändarskribenten var "Sverigedemokrat tills igår" Bild: Pressfoto

Majoriteten har talat. Vi är värda mer! Medborgare, det är bara att betala. Men det som är konstigt med politik, är att medborgarna får betala två gånger. Alla partier får partistöd beroende på sin storlek. Sen betalar vi också löner till toppnamnen i politiken, det vill säga de som mer eller mindre jobbar heltid med politik.

Annons

Sen har vi en stor grupp fritidspolitiker som jobbar delvist ideellt, men får några kronor för att dom sitter i nämnder med mera. En fråga man borde ställa sig är om det rimligt att politiker sätter sina egna löner och borde det inte finnas ett tak som gäller i hela Sverige. Om vi leker med siffror och säger att taket för ett kommunalråd är 75000 kronor per månad, om man då inte tycker det räcker så får man skjuta till från den egna partikassan.

Annons

Jag håller med alla som kritiserar denna höjning. Den är otroligt pinsam. Hade jag varit kvar i kommunalpolitiken hade jag aldrig röstat ja på detta! Om priset var makten istället för opposition, så är mitt val opposition.

Tommy Grönberg, Sverigedemokrat tills i måndags

Nu har botten blivit nådd i Norrtälje!

Norrtälje kommunhus

Bild: Ebba Kulneff

Hur kan man höja sina egna arvoden på ett så odemokratiskt sätt när vi går in i en ekonomisk nedgång, detta är inget annat än en självsvåldig händelse som borde beivras omgående. Det är inget annat än girighet som drabbar kommunens medborgare.

Yngve Fahlringe

Tycker ni det är ok att höja med 27 procent?

Staffan Tjörnhammar (M) som ligger bakom förslaget om de störa höjningarna av arvodet.

Bild: Lina Sköld

Vi har de politiker vi förtjänar brukar det heta, men när man ser moderaten Tjörnhammar få en enkel fråga från en journalist och efter 30 sekunder kommer fram till att det är alltid en prioriteringsfråga då undrar man, har vi verkligen förtjänat detta?

Vad har då det nya styret som sitter uppradade på första sidan i NT den 25 oktober åstadkommit under den korta tid man styrt, en hel del får man väl säga. Man har lyckats göra Norrtälje till en rikskändis, inte på grund av framgångsrik politik, utan på grund av 4 stycken giriga kommunalråd som låter en kollega, som behöver 30 sekunders betänketid för att svara på en enkel fråga, få dom att tro att en höjning av redan höga arvoden med 27 procent  är helt ok i tider som dessa då bävar man för vad som komma skall.

Annons

En enkel fråga till Thomas Imeryd, Robert Beronius, Bino Drummond och Andrea Kronlund. Tycker ni det är ok att höja med 27 procent med tanke på den tid vi lever i och hur svårt många människor har det för att få ekonomin att gå ihop. Den här gången är det bra om ni kan svara själva och inte låta Tjörnhammar fundera på vad ni skall svara. Kanske är det som Tjörnhammar säger, prio ett är att höja kommunalrådens arvoden, övriga ärenden får vänta.

Annons

Arne Gustafsson

Prioriteringar!

När Bino Drummond ska intervjuas av TV, skickar han fram vice ordföranden Staffan Kjörnhammar, skriver insändarskribenten.

Bild: Lina Sköld

Jag vaknar till en nyhet jag aldrig kunde tro, att det skulle hända här i dessa dagar i Norrtälje!

Putins krig drabbar hela världen. Oron och rädslan har drabbat även oss i Sverige. Priserna stiger och vi vanliga medborgare måste vända på varenda krona. Då höjer den nya politiska Norrtäljeledningen ( Moderater, Liberaler, Kristdemokrater och Sverigedemokrater)  sina löner kraftigt!

Kommunordförande moderaten Bino Drummond höjer sin lön från 87 000kronor till ofattbara summan av 110 400kr per månad! De andra får också kraftiga höjningar... Inte ens oppositionen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern blev informerade i förväg!?

Dessa protesterade mot höjningarna och krävde förklaring. Tystnad... När Bino Drummond ska intervjuas av TV, skickar han fram vice ordföranden Staffan Kjörnhammar, som efter mycket funderande kom fram till svaret: Det handlar om Prioriteringar”!!

Det är ett oerhört svek mot oss vanliga kommuninnevånare att bli bortprioriterade! En kraftfull maktdemonstration!

Annons

I dessa kristider vill man känna solidaritet och att ha politiker som värnar om sina medborgare. Det är dags att ta tillbaka värden som sammanhållning, solidaritet, medmänsklighet och demokrati. Det kan vi bara göra genom att reagera! Prata med dina grannar och vänner. Gå med i någon förening! Engagera dig i politiken! Ring politiker! Skriv insändare, protestera och ställ krav på våra politiker! Är vi många kan vi sätta stopp för egoism och massmissbruk!

Kerstin Ramqvist, Norrtälje

Kommunledningen har blottat sig

Att som politiker skapa grogrund för politikerförakt underminerar demokratin, skriver insändarskribenten.

Bild: John Fagerström

Annons

Hur kunde beslutsunderlaget ändras från beräkning utifrån statsrådslön till statsministerlön utan att någon reagerade?  Var tog värdegrunden vägen Invånaren först, Allas lika värde, höga förväntningar?

Det argumenteras även för att kommunstyrelseledamöter ska få högre arvode för att man slår samman teknik- och klimatnämnd med kommunstyrelse och att man därmed får mer att göra. Går inte det emot kanske just ett syfte med att man tar bort en nämnd - det vill säga att man sparar pengar och effektiviserar?

Det är ju insiktsfullt förstås att man får mer att göra i kommunstyrelsen. Min egen mångåriga erfarenhet med minst 30 års arbete inom offentlig sektor inklusive kommun: aldrig att jag fått mer i lön när jag fått mer att göra på grund av omorganisation, neddragning av personal och andra indragningar. Aldrig att jag har fått högre lön för att några högre upp beslutat att jag ska få mer att göra.

Det här är så pinsamt, men kommunledningen har blottat sig, i vikten att sko sig själv. Det är tondövt och okänsligt gentemot kommunens medborgare  och mot den egna personalen som troligen inte alls kan räkna med högre lönelyft än de sedvanliga små procenthöjningarna 1-2 procent, trots skenande elkostnader och inflation. Att vara förtroendevald är något fint och ansvarsfullt. Att som politiker då skapa grogrund för politikerförakt underminerar demokratin.

Annons

Invånare med höga förväntningar

Lönehöjningen bör dras tillbaka

Staffan Tjörnhammar (M som ansvarat för att ta fram förslag om politikernas arvode

Bild: Tobias Stahl

Det är ovanligt att man kan sätta sin egen lön om man inte själv äger och har eget totalansvar för verksamheten. Det är nu svårt att motivera höga löneökningar på grund av kommande arbetsuppgifter, som väntas bli mer krävande.

Normalt måste man först bevisa att man verkligen klarar av uppgiften under något eller några år innan det premieras med en löneökning. Just nu har vi hög inflation och kraftiga kostnadsökningar, som särskilt kräver att vi håller i och sköter vår ekonomi med stor omsorg.

Annons

Det finns inte utrymme för några höga lönehöjningar i kommande löneförhandlingar. Vi får i stället räkna med reallönesänkningar vilket inte alls är roligt för någon. Det krävs i kommande löneförhandlingar att förklara för allmänheten, att deras löner inte kommer att kunna höjas mer än mycket sparsamt och helt utan kompensation för inflation och kostnadsökningar.

Det blir säkert väldigt svårt att i Norrtälje förklara för kommunalanställda att de bara kan få någon enstaka procents lönehöjning, samtidigt som kommunstyrelsen fick 27 procent.

Det kommer med all säkerhet också att sprida sig till Regionanställda, som också har fått arbeta hårt och utan särskild kompensation och utan löneförhöjning på 27 procent. Det är få yrkesgrupper som fått höga lönekompensationer för ökad arbetsbelastning. Det argumentet är klent för att höja kommunfullmäktiges löner med 27 procent. Jag kan bara rekommendera att den beslutade/genomförda lönehöjningen dras tillbaka.

Lasse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan