Annons

Annons

Annons

Läsartext
Maj-Lis Pettersson inspirerade trädgårdsvänner i Folkets Hus

Text

Detta är en läsartext.

Maj-Lis Pettersson inspirerade medlemmar från Norrtälje Trädgårdsförening. Foto: Privat

Annons

Den 13 september välkomnade Norrtälje Trädgårdsförening hortonom Maj-Lis Pettersson till Folkets Hus, där hon delade med sig av sina gedigna kunskaper och sitt brinnande intresse för växtodling.

Maj-Lis arbetade på Lantbruksuniversitetet i Uppsala i 40 år och blev specialiserad på växtskydd. Hon är känd för sina insatser i Odla med P1, som hon var med och startade för många år sedan. TV 4 morgon har också fångat upp henne för att åtnjuta hennes experttips.

Annons

Annons

Föredragskvällen började med en guidning av glädjeämnen i trädgården, där de tidiga lökväxterna är ett naturligt inslag. Hon framhåller den låga anemontulpanen som en av favoriterna. Vidare presenterade hon trollhassel med sin behagliga doft och tidiga blomning. Den numera populära magnolian var tidigare inte så vanlig i våra trakter, men klimatförändringar har gjort att den nu trivs bättre. Den kommer till sin rätt om de planteras framför en mörk bakgrund, gärna en barrväxt. En annan favorit som blivit vanligare är buskpionen. Det är en frisk växt som inte drabbas av sjukdomar och den gillas inte av rådjuren. En växt som är lämplig som solitär men också underbar till häck är bukettapel som på våren är översållad med vita blommor. Fåglarna gillar frukterna och småfåglarna har ett bra gömme bakom tinnarna på busken.

Flera populära växter är pelargoner, ringblommor, rosenflock, solrosor, höstflox och höstaster. För att hinna få astrar att blomma innan frosten kommer, tipsar hon om brittsommaraster. Luktärterna blev fina i år och har spritt sin väldoft i trädgården. Om de drabbats av vissnesjuka bör man vänta 6 år innan man planterar luktärter på samma plats igen.

Vi har ett besvärligt skadedjur på svarta vinbär s.k. gallkvalster. Gallkvalster tar med sig virus som så småningom gör plantan steril. Viruset finns i hela plantan, så om man drabbats är det bara att gräva upp den. Krusbärsmott bromsas om man tar bort de brådmogna bären. Morotsflugan kan man skydda sig från om man lägger över fiberväv. I år är det många som drabbats av grönsaksfly. Det är en nattaktiv fjäril som även ger sig på pelargonbladen.

Detta är ett axplock av kvällens innehåll och många gick nöjda hem efter kvällens föreläsning!

Norrtälje Trädgårdsförening

Eva Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan