Annons

Annons

Annons

krönikaNorrtälje

Richard Grandin
20 valfrågor som ingen vågar driva i den här kommunen

Vi lever i en demokrati. Det innebär att partierna i kommunen inte vågar säga som det är av den enkla anledningen att de – om de vågade – inte skulle få några röster.

Därför har NT:s Richard Grandin, som tog studenten från livets hårda skola med toppbetyg, tagit fram 20 valfrågor som inget parti vågar - men egentligen borde - driva i den här kommunen.

På skoj förstås. Bli inte upprörd.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Pensionärer borde förbjudas i butiker vissa tider på dygnet. Men den frågan är det inget politiskt parti som vågar driva.

Bild: Mikael Hellsten

1. Pensionärsförbud i butiker
Kommentar: Gäller främst tisdagar, då det oftast är seniorrabatt i de större butikerna. Det här borde kanske vara upp till näringsidkarna själva att bestämma, men eftersom ingenting händer bör det bli ett politiskt, eller polisiärt, beslut. Pensionärer tar för lång tid på sig vid varuhyllor, i köer, på parkeringen, vid betalning, med mera. De står alltid i vägen när man ska ta mjölk och är stressad. Det är märkligt det där. Ju mer stressad man är desto fler pensionärer står i vägen. Hur kan de känna av sånt och agera därefter? De kan väl handla tidigt på dagarna när vanligt folk jobbar? Men det får man väl inte säga i den här jävla kommunen.

Annons

Annons

Högerregeln. Onödig och obegriplig.

2. Nolltolerans mot högerregeln
Kommentar: Ärligt talat, den fungerar inte, har aldrig gjort. I Roslagen har den stora bilen alltid kört före den lilla. Och den som kör på den stora vägen har alltid företräde framför den som kommer på den lilla vägen. Enkel logik som barnen lär sig redan vid gungorna på skolgården i förskolan. Varför trassla till det så förbannat? Rospiggar har dessutom lite svårt med höger och vänster, det är sen gammalt. Det heter ju faktiskt styrbord och babord.

3. Bygg en mur
Kommentar: Bygg den mellan Aspdalssjön väster om Hallstavik och Nothamn på Väddö. De norra delarna av Roslagen tillför inte särskilt mycket skattemässigt, men kräver samtidigt både utomhuspool och badhus. Syftet har ju heller inte – när vi gett dem alla dessa pooler – att Hallstaborna ska bli renare. Det handlar mer om att få dem att hålla käften några år ända tills de kräver något nytt. Så kan vi inte hålla på. Låt Hallstaborna betala för muren.

Småskolor bör avskaffas.

Bild: Jenny Eriksson

4. Lägg ner alla småskolor
Kommentar: Bor man på landet får man skylla sig själv. Det finns lägenheter i Rimbo. Skaffar man barn får man också skylla sig själv. Det finns kondom. Har man inget körkort så att man kan köra barnen till småskolorna i Norrtälje får man definitivt skylla sig själv. Det är inte politikens fel att du befinner dig där du är i livet, det är ditt. Eller dina föräldrars.

Annons

Vägtullar är ett bra sätt för att få Norrtälje kommuns ekonomi att blomstra.

Bild: Eva Lena Olsson

5. Vägtull på E18
Kommentar: Det ska helt enkelt kosta att turista - eller köra till sin stuga - i oslagbart vackra Roslagen. Det säger sig självt. Om vi måste betala för att köra in med våra Volvos till centrala Stockholm, ja, då ska det banne mig kosta att ta en SUV till och från Vätö också. 50 spänn. Då ingår en biljett, tur och retur, med Eckerölinjen.

Annons

Bro i skärgården – bra för alla. De som säger emot har fel.

Bild: Johan Nilsson/TT

6. Bro mellan Simpnäs - Arholma - Vätö - Rådmansö
Kommentar: Att ta sig från Arholma till Rådmansö med båt tar tio minuter. Att ta bilen tar i dagsläget två timmar. Det måste det bli ändring på. En utbyggd infrastruktur i skärgården är ju dessutom vad alla efterfrågat i decennier. Ett utbyggt vägnät skulle dessutom skapa massor av nya jobb i skärgården, något skärgårdsborna slagits för sedan Ante-gubben på Stora Nassa tvingades sluta skjuta säl.

7. Ge bort Rimbo till en annan kommun
Kommentar: Rimbo vill inte ha den där dryga översittaren Norrtälje som storebror. Och Norrtälje vill inte ha den där jobbiga jäveln till lillebror som hela tiden jämför och tjafsar om vem som har störst marknad, bäst busstorg, med mera. Det är dags att bryta det där komplexet och låta lillebror flytta hemifrån helt enkelt. Till Knivsta kanske?

Potthål är ett bra sätt att minska olycksrisken.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

8. Bygg fler potthål
Kommentar: Varje vår samma visa. Potthålen ploppar upp som tussilago och så kommer klagomålen som ett brev på posten. "Min Nissan Micra gick sönder, grannens hund stukade foten!" Men moderna vägar med fin beläggning tar ju bort lite av Roslagens charm. Vi borde vara mer historiskt intresserade och stolta över vår hembygd än så och ta vara på det som våra förfäder med sina egna händer skapade. Gör vägarna lite sämre. Det skulle minska olycksrisken. Låt dessutom vägarbetarna ha Häverödals folkdräkt på sig när de arbetar med potthålen. Det stärker vår nationella identitet.

9. Förbud mot diagonalgång i trånga utrymmen
Kommentar: Ett par med kundvagn går långsamt framför dig. När du försöker gå om, till höger om dem, så vinglar de åt höger. När du försöker komma förbi på vänster sida går de åt vänster. Det här kan vara de mest irriterande människorna i hela världen. Straffa dem. Hårt. Utvisa dem, oavsett om de är svenskar eller inte. Och inget snack, tack.

Annons

Vitsippor i alla ära, men skogen är ju full av dem och de syns nästan enbart i april. Asfalt syns året om.

Bild: Måna Jonsson Roos

10. Asfaltera Borgmästarholmen
Kommentar: Ni vet att det är det enda vettiga för att lösa parkeringsproblemen i Norrtälje stad. Anslutningsväg kan byggas över slukhålet i Societetsparken. Helst fyrfilig, så att stockholmarna snabbare kan ta sig till innerstaden. Vi har ju byggt en hel stadsdel (Norrtälje hamn) åt stockholmarna, varför inte gå hela vägen för en gångs skull?

Padelhallar är bra. Till mycket annat.

Annons

11. Fler padelhallar
Kommentar: Det fanns en tid då det fanns en lanthandel i var och varannan håla i Roslagen. Med tiden försvann de och blev till pizzerior istället. Fler padelhallar skulle öppna möjligheten för nya verksamheter den dagen folk tröttnar på racketsporten. Lokalerna kan då användas till loppis under tak, ett fik, hemslöjd med mera. Möjligheterna är enorma. Den stora fördelen är att byggnaden då redan är byggd och man får plats med många loppisprylar i en padelhall, det är en sak som är säker. Och själva kostnaden för att bygga eländet har ju redan tagits av någon som ändå inte lyckats i tennis. Win win-situation.

Usch.

12. Stoppa marina inredningsdetaljer i hus
Kommentar: Så fort någon köper en lägenhet eller ett hus i Norrtälje kommun så dyker det upp kompassrosor och skepp och skeppsklockor och marinblå kuddar och sjöfåglar och segelbåtstapeter och annat trams. Ta bort eländet. Om inte, så beläggs du med ett vite om 1000 kronor per marin pryl. Det är ju faktiskt skärgården som är poängen i en kommun som Norrtälje. Vi bor ju redan nära havet – vi behöver inte låtsas som att vi gör det. Att ha "Carpe Diem" på väggen hemma eller ha en skylt med "Två" istället för siffran "2" på ytterdörren – för att visa vilken adress du har – borde också bestraffas med gatlopp genom Herräng.

Annons

Mänsklighetens mest onödiga uppfinning. I alla fall om rospiggar får bestämma.

Bild: TT

13. Förbjud blinkers
Kommentar: Varför kräva blinkers när det ändå inte är någon som använder blinkers? Samma argument kan användas på både Roslagsmuseet, skarv och bilbälten. Varför ha dem kvar när ingen ändå nyttjar dem?

Annons

Sädesärlan kan flytta och sedan stanna där. Snyltärla, är vad arten egentligen borde heta. Springer runt och viftar på stjärten och drar så fort det blir snålblåst i september. Tack och hej.

Bild: Måna Jonsson Roos

14. Skottpengar på flyttfåglar
Kommentar: Naturskyddsföreningen och andra håller dessa snyltare till flugsnappare och sädesärlor om ryggen, vilket är oförklarligt. De kommer hit och äter upp maten som våra "stannfåglar" som trut, talgoxe och kråka borde få njuta av. Hur kan det vara tillåtet för en silvertärna, som flyttar till Antarktis så fort det hettar till, attackera en oskyldig rospigg till trut som bara vill ha mat för dagen? En skandal som inte får nog uppmärksamhet i media.

En buss har svårt att köra om långsamma bilister. Det har inte en svart-taxi.

Bild: Måna Jonsson Roos

15. Lägg ner kollektivtrafiken
Kommentar: Alla som bor på landet i kommunen vet att svart-taxi är att föredra, så varför inte bygga ut det systemet istället? Det skulle få folk att komma i tid till sina arbeten, det skulle få folk att komma till sina operationer i tid och det skulle vara en trygghet för alla i tider då bussarna antingen inte kommer alls eller gör det alldeles för sent. Egentligen behövs inte ambulanser heller. Stukar du foten, ring Danne med Audin i Söderbykarl istället. Han kan vara hemma hos dig på fem minuter, oavsett vart du bor.

16. Bygg skumma hamnkvarter
Kommentar: Sedan Norrtälje hamn byggdes har de där skumma kvarteren som fanns tidigare försvunnit helt ur stadsbilden. Det har däremot inte skummisarna. Nu står de helt öppet på Stora torget och i andra centrala delar istället och gormar och antastar vanliga hederliga människor som på sin höjd slår sina barn och fru varannan jul, sällan oftare än så. Bygg skumma hamnkvarter i Grind och samla buset där. Mycket lättare för både polisen och socialen. Och vi vanliga människor slipper dessutom se eländet, vilket nästan är detsamma som att problemet inte ens finns.

Annons

Annons

Tiggare är nyttiga. De får oss att förstå att alla i världen inte, som Svanbergaborna, är födda med en räkmacka i käften.

17. Fler tiggare på gatorna
Kommentar: En kontroversiell fråga, förstås. Men nyttan i att folk faktiskt får insikt kring att det finns folk i världen som inte är lika lyckligt lottade är viktig. Tiggarna tillför en dimension av dåligt samvete hos Norrtäljeborna och dåligt samvete är helt enkelt empatins mamma. Dåligt samvete får människor att göra goda saker för andra. Om vi bara går runt och tror att allt är toppen, då kommer det inte hända någonting bra i den här kommunen. Hur ska vi kunna ta ansvar för vårt klot om vi tror att allt är som en solnedgång på Arholma?

Vargen. Bra för att flytta fokus från andra frågor.

18. Plantera in mer varg
Kommentar: Det finns tydligen några stycken i Edsbrotrakten, men det räcker inte på långa vägar om vi ska få bukt med vildsvinen. Fördelningen borde se ut så här:
Rådmansö: 40 vargar.
Frötuna: 35 vargar.
Estuna socken: 122 vargar
Och så vidare.
Fördelen med varg är att människans rädsla så lätt byter fokus. Folk kommer att vara skraja för varg istället för flyktingar, skjutningar och elpriser, vilket minskar frustrationen i samhället, minskar rasismen samt gör folk lite mindre arga (förutom fårägare då, men de är rätt fåtaliga) . Och det är väl bra?

Åland. Egentligen den största ön i Roslagen.

Annons

19. Annektera Åland
Kommentar: Kontroversiell fråga som kanske inte hör hemma inom kommunpolitiken, men någonstans måste vi väl ändå sätta ner den fot som de etablerade PK-partierna inte vågar använda? Ö-gruppen i öster har kommit undan med sitt "självstyre", sin rätt att stifta egna lagar, sin egen flagga, registreringsskyltar och frimärken länge nog. Det är, i sann Putin-anda, slut med det nu. Åland borde tillhöra Norrtälje kommun, Ålands historiskt rättmätiga ägare. Men bara om spriten fortfarande är lite billigare på båtarna, annars driver vi inte frågan.

Annons

Rådmansöbor är opålitliga. Opålitliga avgör val. Rådmansöbor borde inte få rösta.

Bild: TT

20. Frånta Rådmansöbornas rösträtt
Kommentar: Sedan urminnes tider och framför allt sedan Rådmansöborna "bankade ut" strömming och sålde som flundror på Norrtälje marknad har de, Rådmansöborna, lagt ribban på en obeskrivligt låg nivå. Någon gång måste även Rådmansöborna räkna med eftergifter och att frånta dem rösträtten vore, som den gamla Frötunabo jag är, det enda rätta. De fick ibland räcka upp handen på lektionerna i skolan, det borde stanna vid det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan