Annons

Annons

Annons

Val 2022

Debatt
M: Trygghet, livskvalitet, värdighet och valfrihet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Krav på svensk- och finskspråkig personal på kommunens äldreboenden.

Bild: Kajsa Thorp Backlund

Annons

Ungefär var fjärde invånare i vår kommun har fyllt 65 år och blivit senior. I likhet med övriga grupper i befolkningen ska seniorer kunna förvänta sig ett liv i trygghet, med livskvalité och värdighet. Därför är det viktigt att kommunen gör vad man kan för att möjliggöra det.

Vi moderater vill arbeta med att göra kommunen till en ännu bättre plats för seniorer att bo på. Vi ser att det behövs alternativa boenden för seniorer. Den typ av boende som man kan flytta till när den gamla villan blivit för obekväm men man känner sig alldeles för pigg för ett äldreboende.

Annons

Annons

På dessa boenden skulle det behöva vara möjligt att anpassa servicenivån. Vi vill aktivt arbeta med att få tillstånd dessa boenden. Något kommunen kan göra är att anvisa mark och vara snabb med tillstånd. Kontakten med kommunen måste vara enkel och det ska gå fort att få besked. Här ser vi behov av effektivare bedömningsprocesser vid ansökan av färdtjänst och hemtjänst.

Vi vill också införa tydliga krav på att den som arbetar inom hemtjänsten eller på äldreboenden ska kunna tala god svenska. Det behöver även finnas finskspråkig personal på våra äldreboenden, kommunen är finskt förvaltningsområde. Och självklart ska alla ha en fast patientansvarig vårdkontakt, med den trygghet det innebär. Vi moderater sätter alltid invånarna främst.

Norrtälje kommun ska vara den bästa kommunen att bo i, även för våra seniora invånare.

Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande

Staffan Tjörnhammar (M), kommunalråd och ordförande kommunala pensionärsrådet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan