AnnonsLättviktsmotor

Motorsågsexperten ger tips och råd: “Gör aldrig avkall på säkerhetsutrustningen”

Oavsett om du ska fälla ett mindre träd i trädgården eller har ett skogsskifte att ta hand om finns en hel del att tänka på. Motorsågsexperten Anders Samuelsson på Lättviktsmotor i Norrtälje delar med sig av sina bästa råd.

– Ta alltid hjälp om det är för svårt, säger han.

Anders Samuelsson kör i princip motorsåg varje dag, och håller i utbildningar för både privatpersoner och företag.

Redan vid valet av motorsåg finns det mycket att tänka på. Hur ser ditt användningsområde ut? Vilken storlek behöver du på motorsågen? Vilken skyddsutrustning krävs?

– Mitt råd är att du alltid pratar med en säljare för att få hjälp att hitta en såg som passar dina behov. Den första motorsågen är egentligen den viktigaste, det är den som talar om vad du kan göra framåt och hur bra du kan bli, säger Anders Samuelsson på Lättviktsmotor.

Anders är expert och kör i princip motorsåg varje dag. Han håller i motorsågsutbildningar för privatpersoner och företag runt om i hela landet för Lättviktsmotor. Något han alltid pratar om på utbildningarna är säkerhet och vikten av rätt säkerhetsutrustning.

Läs mer om motorsågsutbildningarna och boka in dig här

– Säkerhetsutrustningen får man inte får göra avkall på, även som privatperson på sin egen fastighet måste man ha lagstadgad skyddsutrustning. Har du redan en skyddsutrustning bör du se över den innan du kör igång så att den är hel och uppdaterad. Det många inte vet är att det finns ett färskhetskrav på hjälmar, de får inte vara över fem år gamla, säger han.

Anders Samuelsson menar att den vanligaste olyckan med motorsåg är att man snubblar med motorsågen och skadar sig.

Men vad inkluderas egentligen i en lagstadgad skyddsutrustning? Lagen säger att du behöver sågskyddsbyxor, lägst klass ett. Sågskyddskängor eller sågskyddsstövlar, lägst klass ett. En första förbandslåda, godkända arbetshandskar, hjälm med hörselskydd och heltäckande visir. Sedan ska du även ha varselkläder på överkroppen.

Det är viktigt att man inte tar sig an svårare uppgifter än vad man klarar av. Ta alltid hjälp när något är för svårt eller gå en kurs.

När du har rätt skyddsutrustning och känner att du har hittat en motorsåg som passar dina behov börjar det bli dags att köra igång. Kanske har du redan motorsågskörkort och en del förkunskaper, om inte kan det vara en god investering att gå en kurs för att lära sig grunderna.

– Det är viktigt att man inte tar sig an svårare uppgifter än vad man klarar av. Ta alltid hjälp när något är för svårt eller gå en kurs. Vi utbildar i alla nivåer – från hur du använder motorsågen på ett säkert sätt till avancerade kurser för yrkesverksamma.

Se vilken motorsåg som passar dig – här är hela Lättviktsmotors sortiment

För att undvika de vanligaste skadorna råder Anders till sunt förnuft.

– Använd alltid kastskyddet på motorsågen när du förflyttar dig så att kedjan inte snurrar, ska du gå en längre sträcka var noga med att stänga av motorsågen. Det vanligaste är att man snubblar med motorsågen och skadar sig. Egentligen är det de vanliga småsakerna man ska tänka på, som att dricka mycket vatten för att undvika vätskebrist.

Innan användning är det även bra att göra en kort översyn av motorsågen. Kontrollera så att bland annat luftfiltret är rent, nållagret är insmort och kedjan filad. Anders råder även alla att använda alkylatdrivmedel.

– Alkylatdrivmedel är bättre för motorn, miljön och människan. Jag hade inget luktsinne ett tag men när jag började köra på alkylatdrivmedel så fick jag det tillbaka, säger han.

Fakta

Lättviktsmotor

Familjeföretaget Lättviktsmotor i Norrtälje har sedan starten 1952 erbjudit ett brett utbud av maskiner för trädgård, skog och byggen. Målsättningen är alltid att ge kunderna den bästa tänkbara servicen. De erbjuder rådgivning, försäljning, uthyrning och utbildning. Lättviktsmotor har även en auktoriserad serviceverkstad där de servar och lagar alla märken som de säljer. Säljarna på Lättviktsmotor har själva motorsågskörkort och hjälper dig att hitta rätt maskin för dina behov.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Norrtelje Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan