Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Konst i ån med fokus på Norrtälje och stadens historia: ”Nya perspektiv”

En å, tio konstnärer och nio verk. I sommar är det återigen dags för utställningen Konst i ån. Temat för jubileumsåret 2022 är olika sorters historieskrivning.

– Tanken är att utställningen ska ge nya perspektiv på Norrtälje, säger Helén Hedensjö, chef på Norrtälje konsthall.

Text

Tio konstnärer deltar i Konst i ån och antalet konstverk är nio. Förra årets verk ”På resande fot” av konstnären Linda Shamma dyker i år upp på en annan plats, avslöjar Norrtälje konsthalls chef Helén Hedensjö.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

Utställningen sker i anslutning till att det är 400 år sedan dåvarande kung Gustav II Adolf gav Norrtälje stadsprivilegier. Alla medverkande konstnärer har fått ta del av texterna till den kulturhistoriska stadsvandring som konsthallen lanserar till hösten – och utifrån den och sina egna fria tolkningar skapat konstverken.

Årets Konst i ån vill belysa och ställa frågor kring hur olika äldre berättelser och historieskrivningar om staden kan påverka dess framtid. Det är inte tal om en historieskrivning i traditionell, linjär, bemärkelse.

– Nej, det blir det absolut inte så att alla platser kommer ha en linjär historia, utan konstnärerna har arbetat utifrån en historisk text där framförallt olika byggnader och verksamheter tidigare funnits, säger Helén Hedensjö

Annons

Hon ser utställningen som ett sätt att visa hur olika konstnärliga processer kan öppna upp till förändring leda till samtal om staden och vara ett alternativ till en traditionell historieskrivning.

Annons

Fakta

Konst i ån

Konst i Ån arrangerades 2002–2012 i Norrtäljeån av den konstnärsdrivna föreningen Se
Norrtälje.

Sedan 2014 är utställningen ett initiativ av kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje
kommun och arrangeras varje år av Norrtälje konsthall.
Utställningen äger rum i och i anslutning till Norrtäljeån som rinner genom Norrtäljes
innerstad ut i Östersjön.

Nytt för i år är att utställningen utvidgas något västerut eftersom en utställningsplats kommer vara i höjd med sjukhuset i år.

Årets deltagande konstnärer är Ina Eriksson, Leyun Wang, John Maclean, Linda Shamma, Melanie Wiksell och Aski Dahl, Mattias Bäcklin, Åsa Stjerna, Jan Carleklev och Sophi Vejrich.

Installationen sker 28 till 30 juni.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C) inviger utställningen den 1 juli klockan 12 i Gustaf II Adolfs park.

Guidade visningar kommer hållas tisdagar och torsdagar klockan 12.15 med start vecka 27 till och med vecka 32.

Årets utställning pågår till 14 augusti.

Konstchefen är något förtegen om årets verk och var i ån de kommer sänkas ner. Men när det gäller Jan Carleklevs verk så står åtminstone så mycket klart att det kommer placeras i hamninloppet.

– Han kommer inte fokusera på en speciell händelse eller byggnad utan snarare på skärgården och sådant som har ägt rum i hamninloppet under århundradena.

Annons

Annons

Ett av förra årets verk var Rådmansöbon Anders Janssons ”Som ett rinnande vatten”. Då var temat Kartografi, i år vill utställningen i stället belysa och ställa frågor kring hur olika äldre berättelser och historieskrivningar om staden kan påverka dess framtid.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Ett namn som känns igen från förra årets besökare är Linda Shamma som i år deltar med samma verk som 2021 – men på en annan plats. Hennes sjöstjärnor, som förra året låg som slickade på en sten nära trädäcket vid Lilla Brogatan, kommer i år dyka upp någon annanstans i ån.

– Ja, nu har sjöstjärnorna vandrat upp i ån och hamnat på ett annat ställe, det tyckte vi var ett väldigt roligt grepp, säger Helén Hedensjö som också avslöjar att två av konstverken blir ljudinstallationer.

Efter två års uppehåll står det också klart att det i år hålls guidade turer igen. Greppet med qr-koder vid varje konstverk för mer information om konsten infördes den första pandemisommaren 2020 och kommer finnas kvar även i år.

– Därefter kan man som familj gå rundvandring med uppgifter och övningar att göra vid de olika konstverken. Det första man behöver göra är att bege sig till konsthallen och där låna en ryggsäck med nödvändigt material, säger Helén Hedensjö.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan