Annons

Annons

Annons

Söderbykarl

Läsartext
STF Roslagen på Erikskulle

Text: 

Detta är en läsartext.

Söndagen 22 maj genomförde STF Roslagen (anslutet till Svenska Turistföreningen) ett besök på Erikskulle i Söderby-Karl.

Besöket inleddes med en smakfull fika med hembakat. Under tiden gav Ann-Mari Söderström, som är ordförande i Söderby-Karls Fornminnes- och Hembygdsförening, en historisk bakgrund till museet.

Ann-Mari Söderström, som är ordförande i Söderby-Karls Fornminnes- och Hembygdsförening, gav en historisk bakgrund till museet.

Annons

Annons

Därefter gjorde vi en rundvandring i själva museet, med Sanna Härdfeldt som kunnig guide. Vi startade vid själva Viksbåten och fick höra många intressanta berättelser om den. Viksbåten hittades i ängsmarken i närheten av Erikskulle. I början trodde man att det var en båt från medeltiden, men när det fanns möjlighet att bestämma med mer vetenskaplig grund visade det säg att den var från 1000-talet, dessutom gick det att bestämma när ekplankorna, som den var gjord av, började växa och det var på 700-talet. Med andra ord så är båten tämligen gammal.

Rundvandringen fortsatte sedan bland de övriga utställningsföremålen med bl a en rik variation av olika klädespersedlar, textilier, hushållsföremål, hantverksföremål mm. Föremålen var pedagogiskt ordnade, så att man kunde bilda sig en uppfattning om hur livet och arbetet kunde vara. Vi fick också se evighetsmaskinen, som konstruerades av en finurlig ”uppfinnare”, Evighets-Kalle, som kom från Lohärad. Tyvärr fungerar den inte, precis som andra evighetsmaskiner.

Besöket avslutades men en vandring kring de olika byggnaderna utanför själva museet. Linbastan, där linet torkades, Båtsmansstugan, väderkvarnen mm.

Intressent var också teaterscenen med platser för åskådarna i den naturliga sluttningen framför scenen.

Det var en nöjd grupp besökare som fick ta del av en intressant och lärorik vandring bland ”gamla” föremål.

Bengt Nordén, ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan