Annons

Annons

Annons

Norrtälje norr om ån

Läsartext
20 000 kronor till elever med autismdiagnoser

Elever med autismdiagnoser på Rodengymnasiet tilldelas ett stipendium på 20 000 kronor. Nu kan skolklassen åka till Vaxholm och Kastellet som avslutning på läsåret.

Text

Detta är en läsartext.

På bilden ses från vänster Christina Castwall från Välgörenhetsgruppen, Övermästare Kerstin Jakobsson och bröderna Simon och Zackarias Malmström. Foto: Privat

Annons

Rebeckalogen nr 25 Havtorn i Norrtälje har en välgörenhetsgrupp som varje år delar ut pengar till föreningar och organisationer i Norrtälje kommun som för sin verksamhet har behov av bidrag från olika sponsorer.  Våra bidrag riktar sig främst till barn och ungdomar.

Tidigare i år har R25 Havtorn delat ut 10 000 kr till Färsna 4H Gård och SFFF (Sveriges Funktionshindrades Frilufts- och Fiskeförening) har fått 5 000 kr. Den 10 maj var det dags för Flex på Rodengymnasiet att ta emot 20 000 kr.

Annons

Vid Rodengymnasiet finns samhällsprogrammet Flex och individuella alternativet Flex som är till för elever med diagnos inom autismspektrum, till exempel Aspergers syndrom. 

Läroplanen har samma innehåll och kunskapskrav som vanliga samhällsprogram men det går inte mer än tio elever i varje klass. Dessutom har eleverna ett hemklassrum dit lärarna kommer för undervisning i respektive ämnen. Klasserna har också en mentor som finns med under hela skoldagen. 

Annons

Karin Avellan är samordnare på Rodengymnasiet och beskriver Flexklassernas utmaning så här:

– Personer med autism är ofta högkänsliga för ljud, synintryck och dofter, vilket gör att arbetsmiljön i ett vanligt klassrum med 30 elever blir outhärdlig. De flesta av våra elever har en bakgrund med kortare eller längre skolfrånvaro på grund av att de helt enkelt inte orkat med skolmiljön. Hos oss har vi anpassat miljön. De flesta med autism har också svårt med att hantera förändringar. Alla förändringar behöver vara väl förberedda, så att man hela tiden vet vad som väntar. Med noggranna förberedelser kan personer med autism ofta klara samma sak som "alla andra" - och det jobbar vi mycket med hos oss - att träna sig i att bli delaktig i samhället, på sina villkor.

För att stötta detta viktiga arbete bestämde sig Rebeckalogen nr R25 Havtorn i Norrtälje att dela ut 20 000 kronor till Flex på Rodengymnasiet. 

Övermästare Kerstin Jakobsson åkte till skolan tillsammans med Välgörenhetsgruppen och räckte över checken till bröderna Simon och Zackarias Malmström.

Annons

Samordnare Karin Avellan berättar vad pengarna betyder:

– Studiebesök och resor är en viktig del i samhällsanpassningen och vi är glada att vi nu kan börja göra sådana saker igen efter pandemin. Stipendiet från er gör att vi får en fin avslutning på det här skolåret.

Vi har nu bokat en resa till Vaxholm och Kastellet för tre av klasserna, och den fjärde klassen kommer att göra en egen resa.

Elisabet Hellsten

R25 Havtorn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan