Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Replik från L på "En primärvård i förfall"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Sverigedemokraterna går till val på att vilseleda väljarna. Någon annan slutsats är svår att dra när man läser Yvonne Svenssons svartmålning av vården i Stockholms län. Ingen kan ta ifrån Svensson hennes personliga erfarenheter, men den beskrivning hon ger stämmer illa överens med objektiva fakta.

För det första har vårdcentralerna stärkts med över en miljard kronor de senaste fyra åren. Om Svensson betvivlar detta rekommenderar vi att hon bekantar sig med hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsplaner och bokslut.

Annons

Annons

För det andra har Region Stockholm kortare vårdköer än någon annan region i Sverige, enligt en färsk granskning av Sveriges Television. Är vi nöjda? Knappast, det finns mycket kvar att göra. Men vi tillåter oss att tro att kortast vårdköer är ett kvitto på att vår politik varit till nytta för länets 2,4 miljoner invånare.

För det tredje har Region Stockholm ett förhållandevist stort antal specialistläkare i allmänmedicin – faktiskt högre än rikssnittet – per tusen invånare. För att fler ska välja att bli allmänspecialister ytterligare förespråkar vi bland annat listning på läkare, i stället för (som ofta är fallet) listning på utförare. Denna förändring efterfrågas av den samlade läkarkåren och kan locka fler blivande läkare att välja allmänmedicin som specialitet.

För det fjärde ska man ta påståendet att Sverigedemokraterna satsar mer på vården med minst en näve salt. Den budget som SD presenterat är ett fascinerande hopkok av tveksamma antaganden och glädjekalkyler. Ett parti som inte på allvar förväntar sig att få makt kan lägga en sådan budget, den kommer ju ändå aldrig prövas på riktigt. Men väljarna förväntar sig nog mer av ett parti som vill ta ansvar på riktigt.

Liberalerna är med i styret av de fem regioner (Stockholm, Halland, Jönköping, Gotland och Kalmar) som toppar listan över kortast väntetider i vården. Medan andra svartmålar får vi saker gjorda. Vi är sjukvårdspartiet.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd och riksdagskandidat

Amelie Tarschys Ingre (L), regionrådskandidat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy