Annons

Annons

Annons

Annons

Evelyn Schreiber

ledare centerpartistiskNorrtälje

Evelyn Schreiber
En fara att så många politiker bor i Norrtälje stad

Detta är en opinionstext.NT:s ledarsida står fri, men delar Centerpartiets värderingar.

Bild: Lina Sköld

Annons

Spelar det någon roll var våra folkvalda är födda? Vilka språk de talar? Vilket kön de identifierar sig med? Ja, spelar det egentligen någon roll vad de bor?

Under onsdagen publicerade NT en granskning över var Norrtälje kommuns politiker är bosatta. Det visar sig att spridningen är stor, men också att det finns vissa områden – som på Råmansölandet och i stora delar av Roslagsbroområdet – där ingen bor. Det är varken konstigt eller särskilt förvånande att de flesta folkvalda är bosatta i de centrala delarna av Norrtälje.

Men varför lägga vikt vid det?

Tja, för att representation spelar roll. Människor med olika bakgrund, erfarenheter och livsåskådningar bidrar med olika perspektiv. En demokrati behöver mångfald, även bland dem som styr landet. Det är inte detsamma som att begränsa människor till att vara sin erfarenhet – sin bakgrund, etnicitet, religion eller sitt kön. Som när vänsterns identitetspolitiker hävdar att män inte har rätt att uttala sig om saker som rör feminism eller kvinnor.

Annons

Annons

Eller ännu värre: När individers erfarenheter av ett fenomen väger tyngre än vetenskap på ämnet. Vänsterns strikta tolkningsföreträden har en tendens att kväva debatten och samtalet, att låsa in individer i små lufttäta boxar. Men det vore lika dåraktigt att hävda att våra självupplevda erfarenheter inte spelar någon roll eller bör tas i beaktning alls.

Den brittiske komikern John Oliver illustrerade det på ett lustigt, och rätt slagfärdigt sätt i veckan när han visade en bild av ett rum fyllt med amerikanska 1700-talspolitiker – alla vita män – och retoriskt frågade varför inte kvinnors reproduktiva rättigheter var mer i fokus när konstitutionen plitades ned.

Det är ingen slump att svarta har drivit kampen mot rasism, homosexuella och transpersoner marscherat längst fram för hbtqi-personers rättigheter, och kvinnor kämpat för jämställdhet. Självupplevda erfarenheter formar åsikter, eldar på engagemang. På samma sätt som det kan finnas en fara i att journalister är överrepresenterade på Södermalm i Stockholm, finns det en risk i att så många politiker är centrerade i Norrtälje tätort.

Lotta Lindblad Söderman (M), som är den enda folkvalda bosatt på Yxlan, sätter fingret på det:

”Det som är svårt, för att det inte är så många representanter i skärgården, är att få förståelse för hur det är att leva på öarna som bofast året runt”.

Annons

Hon menar att det är svårt att få gehör för problemen som rör förbindelsen och trafiken mellan öarna och fastlandet – som i sin tur försvårar för människor som pendlar. Det säger sig självt: Den som är beroende av färjan för att ta sig till jobbet varje dag sätter större vikt vid att den går ofta och regelbundet, än den som cyklar till kontoret.

Betyder det att vi ska börja kvotera in politiker efter adress? Självklart inte. Men den ojämna geografiska representationen är ändå värd att notera. Särskilt om den bidrar till att frågor som är viktiga för delar av befolkningen utanför tätorten nedprioriteras. I en skärgårdskommun, kan man tycka, borde det inte vara svårt att få gehör för frågor som rör båttrafiken.

Annons

Annons

Till toppen av sidan