Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Det behövs fler scener för livemusik i Norrtälje stad

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Norrtäljes 400-årsjubileum ger anledning till att uppmärksamma behovet av fler scener som är anpassade för livemusik. Norrtälje har under många år haft en stor befolkningstillväxt och befolkningen kommer fortsätta öka på grund av pågående och planerad nyproduktion. Den största inflyttningen kommer fortsätta ske till Norrtälje stad.

Men dagens utbud av scener och lokaler för livemusik matchar inte riktigt tillväxten och behoven. Föreningen Livemusik Norrtälje bildades i oktober 2020. Syftet med föreningen är enligt stadgarna bland annat:

+ Att ge allmänheten tillgång till ett breddat kvalitativt musikutbud under konsertliknande former

+ Syftet ska uppnås genom att föreningen verkar för förbättrade förutsättningar att arrangera livespelningar

Annons

+ 400-årsjubiléet är ett utmärkt tillfälle att föra fram förslaget om fler scener för livemusik.

Annons

Vilka scener finns idag för livemusik?

Det finns få scener och lokaler i staden som har goda förutsättningar för livemusik. En bra scen – en uppbyggd sådan till skillnad mot ett restauranggolv - bör ha bra och permanent installation av teknik- och ljud. Detta gynnar de flesta kulturaktiviteter, inte enbart livemusiken.

Naturligtvis ska de scener och möjligheter som redan finns för livemusik användas. Så sker också och detta är nödvändigt under många år framöver. Nya scener kan skapas i samband med nyproduktion eller genom att en befintlig fastighet utvecklas för ändamålet. Men det finns inga kända planer på någondera, utom möjligen i samband med planerna i utbyggnaden av etapp tre av Norrtälje Hamn.

Vad kan göras för att skapa fler scener och bättre förutsättningar för livemusik?

En scen kan tillkomma i samband med utvecklingen av etapp 3 i Norrtälje Hamn.

En politisk beredning hösten 2021 avgjorde principerna för utvecklingen av etapp 3. Det klargjordes att det kulturhus som diskuterats under många år inte ska byggas här.

Ett tävlingsförfarande etablerades för fastigheterna 9 A och B. En öppet formulerad utlysning handlar om att bygga ett nytt hotell, skapa en restaurang, eventuellt med en scen för kulturevenemang. Den intilliggande C-fastigheten utgörs av en pir och att göra något av ett pir-bygge är en option för samme byggherre. Platsen har ett fantastiskt läge. Tävlingen sker i flera steg och den anbudsgivare som presenterar den intressantaste ”kombon” och lösningen kommer antas som byggherre. Processen ska vara klar under kvartal 3/2022.

Annons

Annons

I utvärderingen av anbuden är det av största vikt att den byggherre väljs som vill skapa en scen och i övrigt goda förutsättningar för livemusik

Här finns förutsättningar att erbjuda något mer än det vanliga och kända pubar och restauranger. Oavsett om man kallar det kulturhus eller inte så bör kulturen inrymmas och människor ges tillfälle att umgås och utbyta sina musikaliska intressen i en miljö som inte påminner om en skola eller aula.

Hjälp oss att hitta en befintlig lokal av god storlek, någorlunda centralt beläget och som kan byggas om och användas för ändamålet – konserter, dans och övrig kultur. En sådan investering kan vara väl värd att göra sett till betydelsen den kan få för Norrtälje, med möjlighet till livemusik och dans av olika typer och för olika åldrar. Detta tillsammans med andra kulturaktiviteter skulle göra stan mer spännande och rolig att bo i. Det skulle även möjliggöra att Norrtälje blir en hub vid konsertturnéer av välrenommerade artister, vilket förutsätter en större betalande publik. Utforma en webb där information om alla kulturevenemang kan läggas upp En digital anslagstavla ger på ett enkelt sätt info om alla olika kulturevenemang, både med och utan musik, i Norrtälje stad, omgivande kommun och i vissa fall region. Detta vore en förträfflig jubileumspresent, med framtidsfokus, till alla Norrtäljebor, kulturutövare och restauranger med flera som lever på att folk är ute och rör på sig.

Föreningen Livemusik Norrtälje den 9 maj 2022:

Rootsy Music, Björn Pettersson och John Gullmarstam, Norrtälje Bluessällskap Jan Berglund, Kim Kultur & Nöje Kim Alge-Pennström, Nils-Erik Bengtsson (ordförande), Ylva Sandström (sekreterare, ylva.sandstroem@outlook.com).

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy