Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Moderaterna sitter i vinstlobbyisternas knä

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Christoffer Landgren

Annons

I vår debattartikel den 26 april skriver vi socialdemokrater att vi vill se en svensk skola med ett fokus – och det ska vara på elevernas lärande. Vi har inte har råd med att skattepengar läcker ur skolan, att friskolor överkompenseras för ett ansvar de inte har och att skolvalet idag diskriminerar och stänger ute många familjer.

Det får vinstlobbyisternas vd Ulla Hamilton, tillika moderat kommunpolitiker i Stockholm, att sprida rena felaktigheter om våra förslag och Norrtäljemoderaterna är inte sena att hänga på. I artiklarna vädras vilseledande påståenden om att regeringens skolpolitiska förslag, som att det kommer att leda till att elever ska ”sorteras utifrån etnicitet” och att elever ska ”bussas” till skolor de inte vill gå på. Antingen har Moderaterna och vinstlobbyisterna inte läst förslaget eller så sprider de felaktigheterna för att medvetet vilseleda väljarna. Sannolikt lutar det åt det senare.

Annons

Annons

Det står klart och tydligt i förslaget att en elev enligt skollagen ska ges plats på den skola föräldrarna önskat att eleven ska gå på. Det står också att eleven har rätt att placeras på en skola nära hemmet. Det är nog bara valstressade vinstlobbyister och moderater som kan få det till ”bussning” och ”sortering utifrån etnicitet”.

För just nu vet vi att riskkapitalisterna som äger de stora friskolekoncernerna gör allt de kan för att säkra flödet av skattemedel från skolan till skatteparadis, samtidigt som många kommunala skolor dräneras på resurser och går på knäna.

Vittnesmålen från den svenska marknadsskolan är väl kända. Skolor som tackar nej till elever med dyslexi, som går i konkurs, som sparar in på personal och sätter glädjebetyg – allt för att riskkapitalisterna ska sko sig så mycket de bara kan på våra barns skolpeng.

Det vill den socialdemokratiska regeringen ändra på.

Vi ska sluta betala friskolor för ett ansvar de inte har. Kommunala skolor har ett ansvar att alla barn i kommunen får utbildning. Det ansvaret medför merkostnader som inte friskolorna har, men ändå får betalt för. Det är inte rimligt att vi ersätter friskolor för ett ansvar de inte har och det är ett slöseri med skattepengar.

Och vi vill att skolvalet ska bli rättvist och att fler familjer ska få välja av alla skolor. Det är familjer som ska välja skola, inte skolor som ska välja elever. Vi vill också ta bort friskolornas orättvisa köer med platser paxade långt innan skolstart, ibland redan på BB.

Annons

Hur Moderaterna fortsätter att försvara ett skolsystem där tusentals kronor av den kommunala skolpengen hamnar i ägarnas privata fickor istället för i klassrummen är svårt att förstå. Är det för att Moderaterna sitter i vinstlobbyns knä?

Lina Axelsson Kihlblom (s) Skolminister

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan