Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
All vård- och omsorgspersonal inom Tiohundra är värda en covidbonus

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

Den 2 maj fattade kommunfullmäktige beslut om att man skulle avsätt 22 miljoner av kommunens överskott till KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje) för att de skall betala ut detta till det kommun och landstingsägda vårdbolaget Tiohundra AB.

Pengarna skall enligt fullmäktiges beslut gå till covidbonus för bolagets anställda som arbetar i kommunal vård och omsorg, dvs inom äldrevård och LSS. Bakgrunden till detta är att regionen tidigare skjutit till 15,7 miljoner för covidbonus till dem som arbetar inom hälso- och sjukvården i vårdbolaget. Socialdemokraterna säger i fullmäktige att detta är för att även vård och omsorgspersonal skall omfattas.

Annons

Annons

Man säger att ”Tiohundras anställda skall inte ställas mot varandra”. Men då har man ju glömt alla andra som arbetar med vård och omsorg genom andra aktörer än i det egenägda bolaget i kommunen. Eller menar man här att man inte skall ställa personal mot personal inom det egna vårdbolaget, men det går bra att ställa Tiohundras vård och omsorgspersonal mot vård och omsorgspersonal i enskilt drivna vård och omsorgsverksamheter i kommunen? Har inte dem arbetat lika hårt under pandemin? Är inte dem värda lika mycket som de som arbetar i Tiohundra AB? Det är ju samma skattepengar som finansierar den verksamheten som verksamheten i Tiohundra och det är samma Kommunalförbund som har avtal med dessa verksamheter precis som de har avtal med Tiohundra AB. Ska inte alla vård och omsorgsverksamheter i kommunen ha samma ekonomiska förutsättningar?

Jag tycker det är rätt att Tiohundras vård och omsorgspersonal får samma covidbonus som Tiohundras hälso- och sjukvårdpersonal genom tillskott från kommunen. Jag tycker däremot att det är fel att vård och omsorgspersonal i kommunens enskilt drivna verksamheter blir utan pengar för att de inte får ett tillskott att betala ut till sin personal.

Jag har väldigt svårt att förstå att våra skattepengar får användas på ett så orättvist och snedfördelat sätt. All vård och omsorgspersonal i kommunen är värda en covidbonus. Oavsett vilken arbetsgivare de har.

Det är inte bara Tiohundras personal jobbat hårt och som levererat välfärd och god service till invånarna under pandemin.

Karl-Magnus Schubert Kooperativet Industrihuset

Annons

Annons

Till toppen av sidan