Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
NATO eller inte NATO – vad är bäst för freden?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina – ett fredligt grannland. Vi har alla sett förödelsen, grymheterna och det gränslösa lidande som det ukrainska folket utsatts för. Det är nästan omöjligt att förstå att detta kunnat hända.

Kriget i Ukraina har lett till att frågan om en anslutning till NATO hamnat på agendan både i Finland och i Sverige. Det mesta talar idag för att Sverige, liksom Finland, inom några veckor kommer att skicka in en ansökan om medlemskap i NATO. Frågan som ställs är hur detta kommer att påverka Sveriges säkerhet. En annan lika viktig, men sällan framförd fråga, är hur en svensk NATO-anslutning kan komma att påverka freden i världen.

Annons

Annons

SVT sände klockan 20.00 den 3 maj ett extrainsatt program om en eventuell anslutning till NATO. Programmet hade formen av en expertutfrågning. I expertpanelen, som bestod av åtta personer, fanns en som var emot en anslutning och en eller möjligen två som var neutrala. Övriga tog ställning för en anslutning till NATO. Obalansen var uppenbar. För balansens skull kunde SVT ha tagit med ytterligare en eller två experter som ifrågasatt anslutningen. Det finns många att välja på – Pierre Schori, Hans Blix, Carl Tham, Göran Greider för att nämna några. Med en bättre balans hade programmet blivit både intressantare och mer informativt.

Programmet hade också vunnit på om man hållit isär de två stora frågorna – vad är bäst för Sverige och vad är bäst för världsfreden? Vi hade önskat att man diskuterat dessa frågor var för sig. När de var utklarade kunde man ha diskuterat vad som ska väga tyngst då Sverige tar ställning – Sveriges säkerhet eller världsfreden. Då hade strukturen blivit tydligare och vi som tittare hade getts bättre möjligheter att dra våra egna slutsatser.

Christina Hamnö (V)

Rune Karlsson

Husinge

Annons

Annons

Till toppen av sidan