Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Att inte gå med i Nato vore vansinnigt

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ett av politikens viktigaste grundfundament är att skydda sina medborgare från inre och yttre hot. Något som våra svenska politiker i flera decennier varit mycket duktiga att tumma på" skriver debattören Björn Falkenström från Norrtälje.

Annons

Ett av politikens viktigaste grundfundament är att skydda sina medborgare från inre och yttre hot. Något som våra svenska politiker i flera decennier varit mycket duktiga att tumma på. Efter kalla kriget ansåg ju många länder i Europa att man kunde börja rusta ner delar av sina försvar. Några mer krig skulle det ju inte bli. Mest naiva i att rusta ner var naturligtvis Sverige som i början på 90- talet trots sin litenhet hade ett av Europas starkaste försvar. Sedan gick det fort utför när först Socialdemokraterna och sedan Moderaterna i regeringsställning helt massakrerade vårt försvar. Både det militära försvaret och Civilförsvaret. Först 2014 efter att Ryssland invaderat Krim vaknade Reinfeldt ur sin Törnrosasömn och då var det tyvärr alldeles för sent. Sedan 2015 har det militära försvaret återigen börjat byggas, men det är lätt att rasera ett försvar men mycket svårare att bygga upp igen! Vårt grannland Finland var inte så naiva utan rustade ner en del men hade självbevarelsedriften att se till att fortsatt ha ett fungerande militärt försvar. Sverige har idag ca 15 000 soldater i armén medan det lilla Finland har ca 80 000 soldater.

Annons

Annons

När det gäller inre hot är inte svenska politiker mycket bättre. Under decennier har Sverige haft en invandring som saknar motstycke i Europa. Även när det gäller arbetskraftsinvandringen har vi sedan 2008 haft den mest generösa i

Europa. Även efter 2015 då Sverige under galgen ändrade sin migrations politik har Sverige fortsatt med att ha en mycket hög invandring. År 2018 till exempel hade vi åter högst invandring i Europa inklusive kvotflyktingarna. Trots att Morgan Johansson som vanligt försökte låtsas något annat. Jag tror att de flesta av oss i Sverige absolut vill hjälpa människor i nöd och det skall vi göra, men den höga invandringen i decennier utan en konsekvensanalys har ju skapat stora problem både för inrikes och utrikesfödda.

Exemplen är tyvärr många med ett stort antal utsatta områden, parallell och klan samhällen, förnedringsrån, gängkriminalitet och dödsskjutningar och en alltmer ökad radikalisering i våra utanförskapsområden. När det gäller yttre hot har dock Socialdemokraterna nu chansen att revanschera sig.

Att inte gå med i Nato vore fullkomligt vansinnigt och naivt då Sverige efter åratal av försummelse inte alls har ett militärt försvar att kunna försvara landet med under någon längre tid. Europa är i ett skarpt läge med ett mycket säkerhetspolitiskt instabilt Ryssland.

Annons

Vänsterpartiets tal om mer debatt och folkomröstning är fånigt, och de flesta vet ju att det egentligen handlar om vänsterns mångåriga antipati mot USA och att de egentligen inte alls vill gå med i Nato! Sådant trams kan vi inte hålla på med, utan här gäller det att agera snabbt tillsammans med Finland. Förhoppningsvis förstår även Socialdemokraterna att nu handlar det inte i första hand om ideologi utan om ren realpolitik!

Björn Falkenström, socionom, Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan