Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Moderat skrämselpropaganda gör inte skolan mer jämlik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Socialdemokraterna vill skapa en mer jämlik skola. En skola där den enda vinsten som skolor ger är kunskap. Vi tänker se till att det är elever som väljer skolor, inte skolor som väljer elever", skriver debattörerna.

Bild: Arkivbild

Annons

Socialdemokraterna vill skapa en mer jämlik skola. En skola där den enda vinsten som skolor ger är kunskap. Vi tänker se till att det är elever som väljer skolor, inte skolor som väljer elever. I Moderaternas skrämselpropaganda innebär det att det fria skolvalet är under hot. Man vill vilseleda invånarna i Norrtälje att tro att om Socialdemokraterna får bestämma så ska barn ”behöva bussas från olika delar av kommunen”.

Annons

När man läser Moderaternas debattartikel så kan man undra om de överhuvudtaget har läst förslaget de hänvisar till. Där framgår klart och tydligt att elever i förskolan, grundskolan och grundsärskolan i första hand ska ges plats där föräldrarna önskar att eleven ska få plats. Om det är fler sökande än platser, så ska skolan prioritera de elever som har skolan nära hemmet.

Annons

Vi socialdemokrater värnar föräldrar och elevers rätt att välja skola, alldeles oavsett Moderaternas skrämselpropaganda. Däremot är vi fast övertygade om att skolvalet behöver bli mer rättvist.

Idag kan nämligen en stor skolkoncern starta en skola i Norrtälje och själv välja vilka områden man marknadsför sig i. För att få ett mer gynnsamt elevunderlag kan de välja att bara rikta reklamen mot föräldrar och elever i socioekonomiskt starka områden. På så vis kan skolorna välja elever, i stället för tvärtom.

Idag går det också att sätta sina elever i kö till en skola redan på BB. Samtidigt så jobbar kommunen för att fler barnfamiljer ska flytta hit. Familjen som nu flyttar in på Björnö, i Svanberga eller i Rimbo har då ingen chans att konkurrera med de i kommunen som satt sina barn i kö till en viss skola redan när de var spädbarn. För dem finns inget fritt skolval.

Det Moderaterna försvarar är inget rättvist skolval. Det Moderaterna försvarar är vinstlobbyn och de stora skolkoncernernas intresse av att själva få välja elever. Socialdemokraterna vill på punkt efter punkt skapa en mer jämlik skola, där alla elever får samma möjligheter. En av dessa punkter är att göra skolvalet mer rättvist, och att slopa kötid som urvalsgrund helt och hållet. Det är tyvärr inte Moderaterna intresserade av. Det kanske vore bättre om Moderaterna slutade slåss mot väderkvarnar och tog tag i marknadsskolans faktiska problem i stället.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan