Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Kommuner och statliga myndigheter behöver bli bättre på att samarbeta med civilsamhället

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Folkets hus, Norrtälje. Informationsmöte från Norrtälje kommun, Tiohundram Svenska kyrkan och ABF.

Bild: Linus Chen Magnusson

Annons

Den 13 mars säger Migrationsverkets generaldirektör att det ukrainska flyktingmottagandet inte får bli som vid flyktingvågen 2015. Innebörden i detta är att det inte skall upphandlas stora flyktingförläggningar i små glesbygdskommuner. Ukrainska flyktingbarn ska inte behöva tillbringa ett år i en våningssäng på en stor förläggning. Och för att lyckas med detta behövs civilsamhällets insatser mer än någonsin. På frågan ”om det finns någon plan för detta?” svarar Ribbenvik ”ja?”.

Annons

Nu har det gått snart två månader sedan dess och vi, dvs vi i civilsamhället, som tagit ansvar, klivit fram och agerat för att hjälpa ukrainska mammor och barn som flytt kriget, vi kan fortfarande inte ens skymta en plan. Ingen hjälp, varken ekonomisk eller annat stöd har kommit från stat eller kommun. Pengar finns, bostäder finns men inget händer.

Annons

I Norrtälje kommun finns över 120 tomma boendeplatser avsedda för flyktingar och samtidigt bor ca 190 ukrainska flyktingar i kommunen genom civilsamhällets försorg. Men nu behöver kommun och migrationsverk ta över. Vi har stor förståelse för att kommunen tycker att det saknas tydliga direktiv kring anvisningar och ekonomisk ersättning från Migrationsverket. Men samtidigt tycker vi att det är beklämmande att en kommun som gör en vinst på 375 miljoner och där det kommer förslag på utbetalningar runt 50 miljoner till kommunägda bolag i fullmäktige inte kan bidra med några futtiga tusenlappar som skulle göra enorm skillnad för föreningar och privatpersoner som gör stora insatser kring flyktingmottagandet i kommunen.

I stället för att ta sitt ansvar vältrar stat och kommun över kostnaderna och ansvaret för flyktingmottagandet på civilsamhället. Vi har upplevt en fantastisk vilja till hjälp och stöd från privatpersoner, föreningar, hjälporganisationer och lokala företag i kommunen. Både ekonomisk- och praktisk hjälp i form av bidrag och volontärhjälp kring vårt mottagande av mammor med funktionshindrade barn som flytt kriget. Men från kommun och statliga myndigheter kommer ingen hjälp. Jag tror att detta är ett enormt

Annons

Annons

problem för framtidens samhälle. Mycket större än bara denna situation. Om stat och kommun inte kan skapa förtroende och ett fungerande samarbete med civilsamhället när man får en utsträckt hand i en svår situation hur skall vi då någonsin klara av att lösa samhällets problem och hantera svåra kriser?

Karl-Magnus Schubert

Veronica Schubert

Anna Söderqvist

Kooperativet Industrihuset

Annons

Annons

Till toppen av sidan