Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Fira freden - fira Europadagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är nämligen årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU", skriver Robert Beronius.

Annons

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är nämligen årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU. Den europeiska historien är en berättelse om splittring och söndring mellan nationer. Om misstro och fiendskap mellan folk. Om värderingsstrider som utkämpas på slagfält. Det är en berättelse om folkmord. Om en järnridå. Om en mur genom Europa.   

Annons

Annons

Den europeiska unionen var ett ställningstagande för liberala värderingar i en värderingsstrid som pågår än idag. Ukraina vill vara en del av fredsbyggandet i Europa. Ukraina vill gå med i EU. För EU är ett fredsprojekt. EU betyder frihet i Europa. EU betyder demokrati i Europa. Många i Sverige tar vår frihet för given. Det gör man inte i Ukraina. En del som är skeptiska till EU frågar ibland: Vad har EU gjort för oss? Vad sägs om mångfald istället för enfald.

Vad sägs om öppenhet istället för slutenhet. EU är frihandel och EU är den största humanitära biståndsgivaren i världen. EU är hållbar utveckling, klimatinvesteringar och fattigdomsbekämpning. Det europeiska samarbetet innebär stabilitet istället för kaos. Hopp istället för rädsla. Samarbete istället för splittring.

Vi lever i en brytningstid. Vi har upplevt det förr. Brytningen mellan ofrihet och frihet. Mellan diktatur och demokrati. Mellan planekonomi och marknadsekonomi. Under efterkrigstiden så har hotet mot demokratin i vår världsdel kommit från vänster. Men idag är det högernationalismen som är på frammarsch.

Det finns all anledning att fira Europadagen den 9 maj. Nu mer än någonsin. EU har aldrig varit viktigare. Ska 28 länder i Europa kunna hävda sig mot Putin så måste vi hålla ihop.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan