Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Det fria skolvalet är lösningen, inte problemet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Syftet med det fria skolvalet är först och främst att familjen själv får välja vilken skola deras barn ska gå i", skriver bland andra Linda Hiort af Ornäs (M) i ett debattinlägg.

Bild: Arkivbild

Annons

Det fria skolvalet är nu under hot av Socialdemokraterna. I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att alla skolor från och med den 1 juli 2023 ska uppnå en “allsidig social sammansättning”. Detta betyder att barn kommer att behöva bedömas utifrån socioekonomisk bakgrund, det vill säga föräldrars utbildningsnivå, inkomst eller yrke.

Syftet med det fria skolvalet är först och främst att familjen själv får välja vilken skola deras barn ska gå i. Det kan handla om var skolan är ligger, vilken profil skolan har eller helt enkelt möjligheten att välja en skola som har bättre resultat än en annan.

Annons

Att skolsegregation är ett problem är sant men det är inte det fria skolvalet som är anledningen till det utan snarare bostadssegregationen. Regeringens förslag riskerar snarare att förstärka bostadssegregationen än att minska den då möjligheten att välja bort en dålig skola i närområdet minskar. Många fler än idag kommer att välja att bosätta sig nära en “bra” skola för att säkra en plats.

Annons

Detta kommer i sin tur att driva upp bostadspriserna i det området vilket enligt oss, gör att det påskyndar bostadssegregationen.

Som svar på det här problemet finns det egentligen bara en lösning och det är att barn skulle behöva bussas från olika delar av kommunen för att uppnå “en allsidig social sammansättning”. Det anser vi är förkastligt för vems uppgift blir det att bedöma när den allsidiga blandningen är uppnådd?

När det fria skolvalet infördes gav det en unik möjlighet att minska skolsegregationen. Reformen innebar till exempel att dyra privatskolor nu kunde väljas av alla oavsett socioekonomisk bakgrund.

Att den här möjligheten inte har använts av majoriteten är inte något som borde få oss att automatiskt ta bort den. För att försöka lösa problemet, som båda sidor är överens om, föreslår vi bland annat två saker: införa ett obligatoriskt skolval samt att skolor med dåliga resultat läggs ner alternativt tvingas byta huvudman.

Att införa ett obligatoriskt skolval, som vi i Moderaterna vill, skulle säkerställa att alla blir informerade om möjligheten att välja en annan skola än den som ligger närmast och som passar just ditt barn.

Annons

Linda Hiort af Ornäs (M)

Vice ordförande Barn och Skolnämnden

Janet Gudmunds Burström (M)

Camilla Modenius (M)

Mathilda Malmström (M)

Albin Viktorsson (M)

Michelle Jones (M)

Nina Jones (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan