Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Fastighetsägaren: ”Låt muralmålningen bli en del av firandet av vår fantastiska stad”

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centrumfastigheter tillträdde det Gamla stadshotellet i juni 2010. Bolaget som ägde fastigheten var i konkurs, huset halvfärdigt och hela trädgården uppgrävd.

En del av fastigheten var redan riven och stod som ett hål in mot stamfastigheten. Denna vägg putsades sedan igen och det är om denna vägg historien kommer att handla. Fastigheten är i övrigt i dag iordningställd med butiker, kontorslokaler, lägenheter och en fantastisk park som är en av vår stads härliga lungor. Denna park skulle ha blivit radhus om inte vi tillsammans med Norrtälje kommuns dåvarande ledning hade räddat den.

Låt nu muralmålningen bli en del av firandet av vår fantastiska stad, oavsett om du gillar konstverket eller inte. Försök att hitta det fina budskap konstnären försöker förmedla. Vi som bolag lovar att titta långsiktigt och öppet på hur vår fina fastighet skall se ut framgent, skriver Magnus Fagerström. Bilden är ett montage.

Annons

Annons

Åter till väggen. Vi har som bolag genom åren blivit kontaktade av personer, konstnärer och bolag som vill smycka ut väggen. Vi har ständigt tackat nej av olika anledningar, bland annat för att många anslag har haft politiska eller andra kopplingar som kan väcka anstöt. Det andra som fastighetsägare att ta hänsyn till är kopplingen mellan konst och klotter.

Inför Norrtälje 400 år blev vi uppvaktade av Norrtälje kommun och Norrtälje Handelsstad om vi ville medverka i ett samarbete kring en muralmålning på Stadshotellets vägg. Vi lämnade vår gamla ståndpunkt då det är befriande att vara för och inte emot och hitta nya tankar och vägar in i framtiden. Dock var vi tydliga med att det inte skulle vara något som kunde vara stötande och att vi på intet sätt vill utge oss för att vara konstkunniga.

Vår del i det blev bland annat att söka bygglov för det blivande konstverket. Vi fick tillbaka vår ansökan från Norrtälje kommun med svaret att konstverket inte behövde bygglov.

Den konstnärliga delen och urvalsprocessen har letts av Norrtälje konsthall och intresset av att få vara med och vara en del av Norrtälje 400 år har varit stort. När två duktiga och erkända konstnärer återstod föll valet på Amara Muñoz målning ”Watch you grow”.

Som sagt, vi kan inte bedöma konst professionellt som bolag, inte heller jag som person. Men Amara Muñoz är en varm, kunnig och erkänd konstnär som beskrev sitt alster och vad hon ville förmedla på ett härligt sätt: tankar om ljus och värme som skall ingjuta hopp i kommande generationer i en orolig tid. Svårt att finna stötande, åtminstone för mig och övriga juryn.

Annons

Annons

Jag måste säga att jag tycker det är underbart att människor tycker, tänker och engagerar sig. Det driver saker framåt. Vad jag har svårt att förstå är det oerhörda hat, sarkasmer och personliga påhopp som förekommer på sociala medier. Det är många gånger långt över gränsen till förtal och hot. Även du som bara gillar utan att kommentera. Du driver på en snöboll av elakheter som du inte vet var den slutar, eggar upp eller leder till.

För mig handlar denna diskussion inte längre om en målning på vägg. Det handlar om hur man tar sig an en diskussion om man inte tycker något är bra eller passande. Ingen har överhuvudtaget frågat mig efter fakta vad vi tycker eller tänker. Tänk om att jag svarat: ”Vi kan hitta en ny plats till den, vi gör en kompromiss och låter den sitta ett år”. (Vi kanske gillar den när den är på plats och vill ha den för alltid). Återigen: Centrumfastigheter är inte på något sätt avsändare utan har upplåtit en vägg på förfrågan, till något som är en del av Norrtälje 400 år.

Låt nu målningen bli en del av firandet av vår fantastiska stad, oavsett om du gillar konstverket eller inte. Försök att hitta det fina budskap konstnären försöker förmedla. Vi som bolag lovar att titta långsiktigt och öppet på hur vår fina fastighet skall se ut framgent.

Till slut hoppas jag att det anonyma hatet på sociala medier inte hindrar kommande generationer att stå på barrikaderna och slåss för vad de vill oavsett om de är politiker, konstnärer eller bara vill. För drevet och hatet är stort och elakt när det går. Oavsett vem det drabbar.

Magnus Fagerström, pappa, make och vd, går på stan i stort sett varje dag med min franska bulldog Diego.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan