Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vilket är det mest liberala partiet i riksdagen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt de som forskar på de här frågorna är Vänsterpartiet det mest socialistiska och det mest liberala partiet i riksdagen, skriver Christina Hamnö och Rune Karlsson. Foto: Paul Wennerholm, TT.

Annons

Vilket är det mest liberala partiet i riksdagen? Och vilket är det mest socialistiska?

Sveriges Radios program ”Filosofiska rummet” har tillfälligt döpts om till ”Politiska rummet”. Som en del i valrörelsen sänder man en serie program där man analyserar och diskuterar de tre stora politiska ideologierna: liberalismen, konservatismen och socialismen.

Till sin hjälp har man i varje program två experter. Till det första programmet, det om liberalismen, hade man bjudit in Jesper Ahlin Marceta, doktor i filosofi och redaktör för ”Liberal Debatt”, samt Jenny Andersson, professor vid Uppsala universitet i idé- och lärdomshistoria.

Även efter den franska revolutionen styrdes de flesta länderna i Europa, kanske alla, av despoter. De löften som ställts ut om tolerans, frihet och jämlikhet hade inte infriats. Liberalerna ville mer. Som politisk rörelse dök liberalismen upp första gången 1812 i Spanien.

Annons

Annons

Marknadsliberalismen, som betonar konkurrensens betydelse, dök upp först i mitten på 1800-talet i form av Manchesterliberalismen. Men det var först på 1930-talet, som nyliberalismen, som den då kom att kallas, fick någon större politisk betydelse. De senaste 30 åren har nyliberalismen dominerat den svenska politiken. Både Jesper Ahlin Marceta och Jenny Andersson ser emellertid nyliberalismen som en avart. Jesper Ahlin Marceta går ännu längre och säger att den som sätter marknadens frihet före individens inte längre är liberal.

Vilket parti i dagens riksdag är det då som bäst vårdar det liberala arvet? För att svara på frågan går Jesper Ahlin Marceta tillbaka till den tidiga liberalismens värdegrunder och ställer frågan vilket av dagens partier som är mest tolerant – som har störst acceptans för de som kommer från andra delar av världen, de som är oliktänkande och de som vill leva sina liv på annat sätt än flertalet. Svaret blir Vänsterpartiet. Som god tvåa kommer Miljöpartiet.

Jesper Ahlin Marceta ställer också frågan vilket parti som är mest progressivt – som mest målmedvetet arbetar för att samhället ska bli bättre för medborgarna. Svaret blir även här Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Slutsatsen blir att Vänsterpartiet är det mest liberala partiet i riksdagen. Jenny Andersson håller med.

Det tredje programmet i serien handlar om socialismen. Inbjudna experter den här gången är Jenny Andersson tillsammans med Markus Furendahl, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet med inriktning på politisk filosofi.

Annons

Socialismen är, liksom liberalismen, en progressiv rörelse med en positiv förväntan på framtiden. Markus Furendahl menar att de värden som bör prägla det socialistiska samhället är jämlikhet, demokrati och solidaritet. Jenny Andersson betonar arbetets betydelse – det är arbetet som skapar värden i samhället och som skänker värdighet åt individen.

Annons

Två riksdagspartier betecknar sig själva som socialistiska. Vänsterpartiet, som beskriver sig som ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund, och Socialdemokraterna, som kallar sin grund för demokratisk socialism.

Hur socialistiska är då dessa partier? Jenny Andersson svarar att Vänsterpartiet står på en tydlig demokratisk och socialistisk grund. Hon beklagar att det inte längre finns någon tradition inom socialdemokratin att prata om vad begreppet socialdemokrati innebär. De begrepp som burit den socialdemokratiska analysen, som en bestämd förståelse av kapitalismen eller en bestämd förståelse av den svenska modellen, har mer eller mindre försvunnit ur partiprogrammet.

Var har då de två partierna hamnat i dag – hur förhåller de sig till socialismen? Jenny Andersson pekar på att Vänsterpartiet i flera frågor, som skattepolitiken och jämlikheten, tydligt stått på ”den socialistiska sidan” medan Socialdemokraterna vacklat, trots att de har en tydlig historisk grund i sin ideologi.

Enligt de som forskar på de här frågorna är alltså Vänsterpartiet det mest socialistiska och det mest liberala partiet i riksdagen.

Christina Hamnö (V)

Rune Karlsson, Husinge

Annons

Annons

Till toppen av sidan