Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi ska ha både vårdcentraler och närakuter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Närakuterna har avlastat akutsjukhusen och gett oerhört många patienter bättre vård i rätt tid, inte minst äldre och barn. Därför ska närakuterna utvecklas – inte avvecklas, skriver Robert Beronius, Amelie Tarschys Ingre och Anna Starbrink. Foto: Tomas Karlsson.

Annons

En trygg och nära vård är en viktig frihetsfråga. Det handlar om friheten att få ha en långvarig vårdkontakt med en husläkare och andra som kan hjälpa till att förebygga ohälsa, men också om friheten att få snabb vård när det är akut. Då behövs både vårdcentraler och närakuter. De kompletterar varandra, tvärtemot vad Vänsterpartiet påstår i en debattartikel. Därför är det olyckligt att Vänsterpartiet vill stänga flera av länets närakuter.

På vårdcentralen, hos husläkaren och distriktssköterskan ska du kunna få både den långsiktiga och den snabba tryggheten. Men alla sjukdomar och skador platsar inte på vårdcentralen. För att sjuka och skadade invånare ska få vård med rätt kompetens, på rätt plats och i rätt tid behövs närakuterna!

Annons

Annons

En närakut har mer resurser för akut medicinsk hjälp än en vårdcentral eller husläkarmottagning. På en närakut kan man gipsa frakturer som inte kräver operation och det finns tillgång till bland annat röntgen och laboratorium. Det är vård som inte går att få på en vårdcentral eller husläkarmottagning. Närakuterna ger inte bara tillgång till bättre vård, utan innebär också att man kan få vård snabbare eftersom man på en närakut inte blir nedprioriterad av andra patienter som är i större behov av vård.

Liberalerna har alltid prioriterat den nära vården. Vi har sett till att resurserna på vårdcentralerna fördelas tydligt efter vårdbehov – och vi har sett till att patienter har friheten att välja sin vårdcentral. Nu arbetar vi för att alla ska kunna välja sin egen, namngivna, fasta husläkare. Och vi sätter resurser bakom orden. Denna mandatperiod har det årliga anslaget till vårdcentralerna och husläkarna ökat med över en miljard i hälso- och sjukvårdsnämnden. Enbart i år, 2022, rör det sig om 250 miljoner kronor – därtill ytterligare 100 miljoner för återhämtning och uppskjuten vård på grund av pandemin.

Närakuterna kostar, som Vänsterpartiet skriver, ungefär en halv miljard. Det är mycket pengar. Det är väl använda pengar, med 350 000 patientbesök och tusentals mottagna ambulanser på ett år. Det är alltså mindre än hälften av utökningen av budgeten för vårdcentralerna enbart denna mandatperiod.

Närakuterna har avlastat akutsjukhusen och gett oerhört många patienter bättre vård i rätt tid, inte minst äldre och barn. Därför ska närakuterna utvecklas – inte avvecklas!

Robert Beronius (L), kommunalråd, regionkandidat Norrtälje

Amelie Tarschys Ingre (L), regionrådskandidat

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan