Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Stänga kärnkraftverk ger beroende av rysk olja och gas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är det mycket olyckligt att kärnkraft i Sverige har stängts i förtid, precis som i Tyskland. Detta har Miljöpartiet varit högst ansvarigt för, skriver företrädare för Moderaterna. Foto: Jonas Lindstedt, TT.

Annons

Företrädare för Miljöpartiet både lokalt i Norrtälje och på riksnivå skriver i debattartikel i Norrtelje Tidning att vi måste stoppa importen av rysk gas och olja till Sverige. Vi håller med. Men ord räcker inte för att åstadkomma förändring, det krävs också en tydlig plan för hur det ska gå till och satsningar på alternativa energislag, som gör oss oberoende av olja och gas.

Annons

Annons

Sverige har en energimix värd att värna. Vi har stabil och planerbar produktion i form av vatten- och kärnkraft, i kombination med vind- och solenergi. Sverige kommer liksom en rad andra länder också att behöva mer, inte mindre, planerbar el i framtiden för att elektrifiera både fordon och industri. Därför är det mycket olyckligt att kärnkraft i Sverige har stängts i förtid, precis som i Tyskland. Detta har Miljöpartiet varit högst ansvarigt för.

Miljöpartiet har i regeringsställning varit huvudansvarigt till att fyra kärnkraftverk har avvecklats. Detta har gjort att Södra Sverige tidvis har stort underskott på el i synnerhet vinterhalvåret. Därför har vi tvingats starta upp Karlshamnsverket som drar 140 000 liter olja i timman och inköp av kolkraftsel från Polen och Tyskland.

Moderaterna föreslår ett importstopp av rysk gas och olja genom omstyrda gasnät i södra Sverige och ett system med ursprungsgarantier. Men vi är också måna om att behålla och utveckla planerbar fossilfri el i Sverige, både för att fortsatt vara oberoende av rysk eller annan gas och olja och för att säkra stabil elförsörjning i Sverige.

Förhoppningsvis kan Miljöpartiet till slut vända i den frågan och se värdet av fossilfri el även från kärnkraft. Att värna vår unika och i stor utsträckning fossilfria elproduktion har gjort oss oberoende av rysk och olja och gas och så bör det även förbli framöver.

Annons

Kjell Jansson (M), riksdagsledamot

Staffan Tjörnhammar (M), tillförordnad kommunstyrelseordförande

Ann Lewerentz (M), ordförande bygg- och miljönämnden

Joanna Lewerentz (M), riksdagskandidat

Annons

Annons

Till toppen av sidan