De långa väntetiderna på att få nya pass har blivit ett svårt problem för många resenärer men dessvärre också för bussresearrangörer, flygbolag och övrig resebransch. Många resenärer tvekar nu att boka en resa när man inte kan få ett nytt pass i god tid. I en kartläggning som Bussmagasinet har gjort så krävdes det i en del län väntetider på upp till tio månader för att få ett giltigt pass.
I Norrtälje finns första lediga tiden för passbokning i slutet på november. Detta är naturligtvis inte acceptabelt.

De långa väntetiderna på att få nya pass har blivit ett svårt problem för många resenärer. I Norrtälje finns första lediga tiden för passbokning i slutet på november. Detta är naturligtvis inte acceptabelt, skriver Marcus Dahlsten, Anna Grönlund och Fredrik Kämpfe. Foto: Henrik Montgomery, TT
Annons
Många människor vill nu efter att pandemin har släppt sitt grepp och restriktioner hävts kunna resa igen, för att möta släkt och vänner, för att uppleva nya besöksmål och kulturevenemang, för att delta i sportsammankomster eller för att i arbetet resa till möten, konferenser och mässor. Att kunna förnya sitt pass är rimligt i en rättsstat som Sverige.
Annons
Att det funnits så få tider att boka för att förnya sitt pass eller för att skaffa det första svenska passet har lett till den märkliga situationen att skrupelfria personer har missbrukat kösystemet och massbokat tider för att sedan försöka sälja tider vidare, något som polisen den senaste tiden uppmärksammat. Detta förfarande ska man självklart se upp med, risken att bli lurad är avsevärd. Men det märkliga är förstås att fenomenet ens har kunnat uppstå.
Nu måste våra beslutsfattare se till så att rätt förutsättningar finns och att systemet dimensioneras utifrån behoven. Löften har utfärdats och det finns god vilja, men det räcker inte – vi måste kunna lita på att tiderna finns när vi behöver dem.
Förutom att människor inte kan resa på det sätt de önskar kan detta magplask få större samhällspolitiska effekter. Det är många små och medelstora företag som har planerat sin verksamhet utifrån ett ökat resande efter pandemin, många har fått enträgna förfrågningar om när man kommer att kunna besöka deras hotell eller resmål. Svaret har under två års tid varit detsamma – snart! Nu när restriktionerna har släppt är därför många beroende av att dessa resor kan bli av.
Annons
Transportnäringen med många buss-, taxi- och flygbolag är bara en del av turistnäringen, men vi märker tidigt när något inte står rätt till. Vi har hållit i och hållit ut under pandemin, vi söker vägar för att hantera ökade bränslepriser och andra konsekvenser av det oroliga världsläge som är konsekvensen av den ryska invasionen av Ukraina. Att vi inte kan bedriva vår verksamhet för att svenska myndigheter inte kan uppfylla sina åtaganden gentemot svenska medborgare är inte acceptabelt.
Vi har längtat efter att få ta med våra resenärer på nya upplevelser och resa tillsammans igen. Nu, inte till hösten, måste våra resenärer kunna få förnya sina pass oavsett var man bor.
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag
Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg