Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Kulturen behöver en egen gala

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Idrottsgalorna i vår kommun äger rum en gång per år under februari månad. Nu vill vi anordna en årligt återkommande kulturgala. Hösten 2022 räknar vi med att det blir verklighet, skriver Agneta Hedlundh, Göte Vaara, Janeth Tjörnhammar och Bengt Ericsson.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

Insikten om kulturens betydelse i vårt samhälle ökar. Det har märkts i tider med covid-19 och oro av andra slag.

Nu arbetar vi för att ge kulturen en tydlig plattform. En plats, en kulturgala, att samlas med framträdanden och visa kulturverksamheter och visa uppskattning.

Kultur finns i många former. Några är litteratur, teater, sång och musik, måleri, skulpturer, kulturmiljöer, konst i offentlig miljö och skapande skola. Lokaler för samling och framträdande. Mycket av detta har behov av att lyftas fram.

Annons

Annons

Företag har galor och mässor. Idrotten har sina. Idrotten har också arenor med stora och mindre evenemang. Syftet med idrottens galor är att uppmärksamma och premiera idrottens utövare, dess ledare, domare och andra aktörer. Det sker genom samverkan mellan kommun, idrottsrörelsen (exempel idrottsförbund) och företag.

Det krävs ett antal aktörer i planering och genomförande. Idrottsgalorna i vår kommun äger rum en gång per år under februari månad. Allmänheten erbjuds köpa galabiljetter.

Kulturgalan har sin grund i ett uppdrag från oss i kultur- och fritidsnämnden. Hösten 2022 räknar vi med att det blir verklighet. Plats är bokad. I dessa dagar förbereds program. I planeringen ingår bland annat några företag och personal från kultur- och fritidskontoret.

Vår ambition är en arena för de flesta kulturverksamheter, såsom författare, konstnärer, sång och musik. Det bör även bli tillfället att dela ut stipendier och utmärkelser, till exempel 2022 års kulturpris, kulturstipendier och Årets eldsjäl.

Nu ser vi fram emot denna galakväll, samtidigt som vi hoppas på en stor och stödjande publik. Galan ska ge glans åt kulturen. Tanken är att det blir ett årligen återkommande evenemang. Kulturgala på hösten och idrottsgala på våren.

Agneta Hedlundh (L)

Göte Vaara (KD)

Janeth Tjörnhammar (M)

Bengt Ericsson (C)

Annons

Annons

Till toppen av sidan