Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
KSON måste sluta detaljstyra hemtjänsten

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att jobba med människor är det finaste som finns, att få vara den personen som får gå hem till din anhöriga och försöka skapa en trygghet och vardag medan du är på jobbet och lever ditt liv.

Att någon sätter en tid på hur lång tid det skall ta och ge Agda sin medicin, eller hur länge hon skall sitta på toaletten, är inte mänskligt, skriver Håkan Larsson. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Annons

Annons

Men att samtidigt alltid ha storebror som kollar på dig, att det alltid skall loggas tider och insatser, det tar fokus från att ge din anhöriga den bästa hjälpen som jag och mina kollegor kan ge.

Istället för att sitta ner med Agda och ge henne en lugn tillvaro med våra hjälpande händer skall vi springa fram och tillbaka för att logga ut och in i olika insatser. Hur gör ni på era jobb? Avbryter ni era möten för att logga er in och ut? Slutar ni skriva mitt i en mening för att logga om?

Så varför skall då hemtjänsten bedrivas på detta fruktansvärda sätt? Det är inte värdigt för våra skattepengar, våra äldre eller för oss inom hemtjänsten.

Att någon sätter en tid på hur lång tid det skall ta och ge Agda sin medicin, eller hur länge hon skall sitta på toaletten, är inte mänskligt. Det kallas schablontider och innebär att kommunen säger till verksamheten att så lång tid skall detta ta.

Ett bra exempel är inköpet, enligt kommunens schablon är det 40 minuter som gäller. På den tiden skall jag åka till Agda, som bor en mil från närmsta affär, skriva inköpslista tillsammans, åka och handla Agdas veckohandling för att sedan åka tillbaka och hjälpa henne att packa upp.

Visst förekommer det fusk bland personal och hemtjänstföretag, det kommer det alltid att göra. Det skall naturligtvis stävjas men med andra medel än att knäcka majoriteten av personalen som vill göra gott, för hur vi än vrider och vänder på detta så har jag och mina kollegor valt detta yrket för att hjälpa.

Annons

Annons

Kommunalförbundet vård och omsorg i Norrtälje (KSON) måste se verksamheten som den är, ändra våra förutsättningar, lita på min och mina kollegors kompetens och sluta med denna världsfrånvända styrning av företag och personal.

Håkan Larsson, Gillberga

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan