Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Svenska folket bör få en ursäkt

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vanmakt, vanvett, våld.

Den här påsken var det inte berättelserna i Nya Testamentet som gav upphov till smärtan i själen. Ingen kan ha undgått de våldsamma upploppen i Linköping, Norrköping, Örebro med flera orter. Det är attacker mot vårt fria svenska samhälle.

Varje gång polisen backar undan för dessa människor talar man om för våldsverkarna att deras våld lönar sig och att ett eskalerat våld kommer att löna sig ännu mer. Det är en mycket farlig utveckling, skriver Andrea Kronvall. Foto: Stefan Jerrevång, TT.

Vittnesmålen från poliser är makabra och surrealistiska. Polismannen Jonas Packalén skriver: ”Det vi möts av där går inte att beskriva. Total kaos och total katastrof. Flera hundra personer som går till angrepp mot Polis. Flertalet skadade kollegor med benbrott, käkfraktur, jag blev själv träffad av säkert 10-20 stenar på ryggen, armarna, benen och på huvudet...”

Annons

Annons

Han skriver också: ”Det vi möts av i Örebro är personer som får gatustenar körda till sig i bilar. Stenar och föremål i mängder. Stenar som hackas upp och slås sönder, så de blir vassa. Alltså föremål som kan ge livshotande skador. Helt sjukt. Med andra ord pratar vi om försök till mord. Träffar dessa stenar Polis/ oss, kan det bli just livshotande skador.”

Det finns en uppsjö av filmer som visar attacker med stenar, järnspett och andra tillhyggen. Polishästar attackerades, polisfordon brändes. Till och med en stadsbuss i trafik sattes i brand genom att en molotovcocktail kastades in i den. Polisjackor stals och en polisbuss kapades. Detta beteende dryper av hat. Hat mot polisen. Hat mot hela det fria samhället.

Upprinnelsen var att provokatören, dansksvenske Rasmus Paludan, planerade att demonstrera, inklusive bränna upp koranen på olika platser. Han har en grundlagsskyddad rättighet att genomföra demonstrationerna. Han hade sökt och beviljats tillstånd av polisen att genomföra dem.

Självklart är koranbränningarna provocerande, och man kan tycka vad man vill om det är rätt eller fel. Ordna en egen demonstration och uttryck ogillande, det är så det ska gå till. Vi har yttrandefrihet i Sverige. Yttrandefriheten är en grundbult i vårt fria svenska samhälle.

Nästan lika illa som våldsverkarnas handlingar är att den demokratiska kompassen visat sig peka fel hos många svenskar. De som ska kritiseras, gripas och lagföras är de som attackerar polisen och därmed demokratin. Tyvärr har jag sett många politiker, även liberala (!) krafter urskulda våldet med hänvisning till provokation.

Annons

Annons

Det man måste förstå är att polisen inte lägger sig i vad personer och grupper har för typ av åsiktsyttring. Polisen är helt neutral. Polisen är där för att upprätthålla det svenska demokratiska samhället – det vill säga allas rätt till att få säga vad man vill och genomföra sin åsiktsyttring. Så länge åsiktsyttringen inte bedöms som ett brott.

I Sverige är det lagligt att bränna vilken bok man vill (om man äger boken). Respekterar man inte det, så är det valfritt att inte bo i just Sverige. Det gäller alla, oavsett ursprung.

Lättkränktheten och våldsamheten hos vissa individer är ett betydligt allvarligare problem än en provocerande dansk. Mycket pekar även på att detta inte bara handlar om religion utan också om gängens makt och närvaro som identitetsmarkör för en aggressiv och dysfunktionell klankultur.

Varje gång polisen backar undan för dessa människor talar man om för våldsverkarna att deras våld lönar sig och att ett eskalerat våld kommer att löna sig ännu mer. Det är en mycket farlig utveckling.

Åtgärder behövs. Fler poliser med ökade befogenheter är en åtgärd. Hårdare straff måste tillämpas och utvisningar ur landet måste verkställas i högre grad. Men framförallt måste en tillnyktring ske kopplat till migration och integration.

Det är på sin plats att politikerna som styrt Sverige ger det svenska folket en uppriktig ursäkt. Den massinvandringspolitik som förts i decennier, med noll krav på integration och anpassning, är ett bevis på urusel politisk ledning. Konsekvenserna ser vi nu. Dessa politiker har dessutom mage att inför hösten gå till val på att “fixa” det som man själv raserat.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan