Annons

Annons

Annons

Rimbo

Debatt
Sälj inte fastigheterna Duvhöken 9-11 i Rimbo

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rimbo och Norrtälje kommun behöver både fler bostäder och en stark allmännytta. Därför är inriktningen att sälja ut hyresrätter ett stort bekymmer. Det stärker visserligen ekonomin på mycket kort sikt, men får långsiktiga konsekvenser för kommunens möjlighet att klara sitt lagstadgade bostadsförsörjningsansvar.

Vi ser med oro utvecklingen där lägenheter, som invånare med svagare ställning på bostadsmarknaden kan efterfråga, försvinner ur Roslagsbostäders bestånd, skriver socialdemokratiska fullmäktigekandidater från Rimbo. Foto: Anders Sjöberg.

Annons

Annons

Vi ser med oro utvecklingen där lägenheter, som invånare med svagare ställning på bostadsmarknaden kan efterfråga, försvinner ur Roslagsbostäders bestånd. Det finns flera problem med att kvoten mellan antal allmännyttiga bostäder och invånare har minskat de senaste åren och nu även genom denna försäljning.

De här problemen tycks Moderaterna helt blunda för. Än mindre hör vi dem prata om att kommunen har ett bostadsförsörjningsansvar. Roslagsbostäders långa köer och att många unga i dag ofrivilligt tvingas bo kvar hos sina föräldrar, eller att alla faktiskt inte kan eller vill köpa en nyproducerad villa, struntar det moderatledda styret helt i. Men problem försvinner inte bara för att man vägrar prata om dem.

Roslagsbostäders förutsättningar påverkas av de beslut kommunen som ägare fattar. Det finns olika vägar att välja. När bolaget av tidigare moderatledda styren uppdrogs att sälja ut hyresrätterna i Marknadshagen, och inte fick behålla reavinsten, påverkade det bolagets möjligheter att investera i Duvhöken och andra fastigheter i Rimbo. Det kanske inte är mer än rätt att kommunen nu betalar tillbaka den skulden, och villkorar aktieägartillskottet med upprustning av Duvhöken.

Den här möjligheten, eller andra finansieringsmöjligheter, verkar inte alls belysta. Vår fråga är därför: Är kommunstyret öppet för att se över lösningar för att klara både underhåll och nyproduktion – eller är försäljning för att minska behovet av investeringar det enda alternativet?

Annons

Olle Jansson (S)

Anette Ländin (S)

Inger Höök (S)

Susanne Risberg (S)

Holger Forsberg (S)

fullmäktigekandidater från Rimbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan