Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaHårt klimat på scoutön

Carl Juborg
Avslöjandet om klimatet på scoutön Vässarö visar på NT:s kraft

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Norrtelje Tidning har en skyldighet att synliggöra och offentliggöra

de oegentligheter som drabbar dig eller någon annan.

Avslöjandet om larmen från scoutön Vässarö är ett exempel på det.

LÄS MER: Felicia slog larm om problemen på Vässarö redan 2016: ”Det är en mörkläggning”

Publiceringen om det hårda klimatet inom scoutrörelsen med rubriken: “Hårt ledarskap fick Elin och Rebecka att lämna scoutön Vässarö” engagerade fler än vad någon annan artikel har gjort de senaste tre åren i NT:s digitala kanaler.

Annons

Vi kunde konstatera att över 50 nya läsare (prenumeranter) kom till oss från hela Sverige eftersom de var intresserade av att läsa berättelsen som funktionärerna Elin Lantz och Rebeckka Morrison delade med sig av.

Annons

I intervjun berättar Elin och Rebecka om en arbetsmiljö som enligt deras utsago är synonymt med utskällningar och ett inhumant ledarskap på ön.

LÄS MER: Hårt ledarskap fick Elin och Rebecka att lämna scoutön Vässarö: ”Otroligt förnedrande”

I Norrtelje Tidnings podcast “Nyhetspodden från Norrtelje Tidning” berättar reporter Tobias Bernander, som själv är uppvuxen med scoutlivet, varför så många har en relation till just den här historien.

“Vässarö är litet av ett skyltfönster för scoutrörelsen i Sverige, det är en väldigt speciell plats”, säger Tobias i podden.

Norrtelje Tidnings starka nyhetsredaktion har de senaste åren stått för flera avslöjanden och granskningar där publikens gensvar varit enormt. Vi har granskat Tiohundras ekonomi, avslöjat missförhållanden inom den kommunala verksamheten Grindstugan och nu senast, bevakat den gryende jävskandalen i hamnen, på nära håll.

LÄS MER: Scoutordföranden: ”Vi lyssnar gärna på allas berättelser”

Att belysa, skicka upp saker till ytan är NT:s skyldighet som stark lokal medieaktör.

Annons

Nyhetschef Max Sohl Stjernberg ställer följande fråga till nyhetsjournalist Bernander i Nyhetspodden om varför just Vässarö-tipsen var primära att titta på.

Annons

Svaret tangerar vad Norrtelje Tidning ska stå för.

“Det här är viktigt att granska och fånga upp för att de här två kvinnorna har ju berättat sin historia men både före och efter har det tillkommit mer. Jag har aldrig fått så här mycket mejl och telefonsamtal från andra som vill bekräfta deras historia och berätta ännu värre saker. Det som kommit fram har varit så pass samstämmigt, så pass allvarligt - att jag inte tvekar på att vi är rätt ute här. Att här finns det ett problem som vi måste prata om”

Norrtelje Tidning granskar inte bara makthavare och eller personer i betydande samhällsroller. Vi granskar också företagsverksamheter, organisationer eller föreningar om allmänintresset och nyhetsvärdet är tillräckligt stort för att motivera en publicering.

Vi kommer aldrig att sluta ställa frågor.

Vi kommer heller aldrig lyssna på den polarisering som numera går att se tecken på ute i samhället och i sociala mediers allra mörkaste vrår. Utomstående parter som vi granskar eller ställer frågor till är chanslösa när det kommer till påverkan av vårt innehåll. NT bestämmer vad som ska publiceras, vilken bild som ska användas eller hur texten ska byggas upp.

Vi ingår inga löften, det är enkelt att förstå, för vi är ett oberoende nyhetsmedia.

Vässarö-granskningen, det är en pågående publicering som kommer att ta nya vändningar under våren.

Vittnesmålen har strömmat in efter avslöjandet och det här säger en hel del om NT:s kraft.

Människor vänder sig till oss när det finns saker att berätta.

Det är värdet av en lokaltidning.

Annons

Annons

Till toppen av sidan