Annons

Annons

Annons

Annons

Edsbro

Debatt
I det gröna samhället spelar Edsbro nyckelroll

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en fullsatt hembygdsgård debatterade jag och åtta andra gruppledare om Edsbros framtid i förra veckan. Vi hann dock aldrig in på frågan om vad vi har för vision för Edsbro. Miljöpartiet har en optimistisk grön vision, skriver Gabriel Liljenström.

Bild: Tobias Bernander

Annons

I en fullsatt hembygdsgård debatterade jag och åtta andra gruppledare om Edsbros framtid i förra veckan. Bättre förutsättningar för det goda samtalet kan man inte önska sig.

Vi hann dock aldrig in på frågan om vad vi har för vision för Edsbro. Generellt tror jag att vi behöver bli bättre på att tala om visioner - inte minst när tidningarna fylls av dystopiska nyheter.

Annons

Miljöpartiet har en optimistisk grön vision för Edsbro. Vad som blev en blomstrande bruksort i slutet på 1600-talet kan under vårt århundrade bli ett blomstrande samhälle i klimatomställningens tidevarv.

Här finns resurserna som kan och kommer att bli hårdvara i en nära framtid.

Här finns fantastiska strövområden och unika turistattraktioner som fornborgar, en historisk masugn och rika fågelsjöar. Vad säger att Edsbro inte är ett framtida centrum för ekoturism och klimatsmart företagande?

Annons

Här finns stora jordbruks- och betesmarker. Om vi åter kan öka incitamenten att bedriva lantbruk kommer kanske kvarnen i byn åter att få spela den roll den gjort. Om det är några som inte ska behöva drabbas av höjda priser på drivmedel så är det de som står för samhällets basnäring.

En ”rekoring” i Edsbro kanske precis som på Väddö kan öka intresset för fler att sälja lokalproducerad mat direkt till konsument. Här finns också lokalsamhällets viktigaste resurs. Människor som vill engagera sig. När föreningar, småföretag och eldsjälar tillsammans har bestämt sig för att bygga ett hållbart samhälle för framtiden ska vi politiker göra allt i vår makt för att tillhandahålla de resurser och det stöd som behövs.

För att en framtidsvision ska vara möjlig måste de basala behoven redan nu tas om hand. Kollektivtrafiken behöver bli bättre: det ska vara en självklarhet att man kan räkna med att det går regelbundna bussar från centrala Edsbro till Norrtälje och Uppsala utan att känna sig otrygg. Skolan är centrumets hjärta och måste få vara långsiktigt tryggad. Banvallen ska få hjälp att bli gång- och cykelväg. Detta tycktes vi vara många som var överens om, och det är också ett löfte från politikerna som Edsbro ska ta fasta på.

Annons

Arrangörerna bakom mötet ska ha en stor eloge - att minska avståndet mellan medborgare och beslutsfattare är inte bara en politisk välgärning, utan i dessa tider kanske till och med en beredskapsåtgärd när demokratin står under allvarliga hot. Så kan vi tillsammans lägga grunden för ett grönt och bärkraftigt samhälle!

Gabriel Liljenström (MP), gruppledare Norrtälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan