Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Jag ser fram emot invigningen av muralmålningen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Detta är ett inlägg i debatten om muralmålningen ”Watch You Grow.” Det känns angeläget med en fördjupning i processen, även om jag inser att jag med detta inlägg gjuter ny olja på elden.

För några år sedan visades Solsnäckan i skissform. Den gavs namnet ”Bajskorven” av kritikerna. I dag är det troligen fler som gillar än ogillar Solsnäckan. På samma sätt kommer konstverket ”Watch You Grow” att omvärderas, skriver Bengt Ericsson.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Låt mig börja med konstens betydelse i ett civiliserat och fungerande samhälle. Kultur är viktigt. Det skapar värden i livet och reflekterar över tillvaron.

Konstens (och kulturens) betydelse är avgörande för att klara kriser. Den sjungande revolutionen på Sångarfältet i Tallinn var ett viktigt inslag till Estlands frigörelse från Sovjetunionen 1991.

Annons

Konsten är en viktig del av kärnan i ett civiliserat samhälle. Förintelsemonumentet i Berlin är ett exempel på att konsten kan förmedla ett viktigt budskap, liksom skulpturen Revolver med knut, ”Non-violence”, som ursprungligen skapades av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd 1980 som en symbol för och hyllning till John Lennons kamp för en fredlig värld. Pistoler i alla dess former ogillas av de flesta. Med en knut på pipan blir det ”gilla” och tillfälle till reflektion.

Annons

Alla har rätt till sin uppfattning om ett konstverk. Det är demokrati.

För några år sedan visades Solsnäckan (som i dag finns på Sjötullstorget) i skissform. När skissen visades gavs den namnet ”Bajskorven” av kritikerna. Oväntat många instämde i kören – även kända kulturpersoner i skilda läger.

Skissen blev ett guldglänsande och känt konstverk, som dessutom har fått samma trevliga funktion som Svampen på Stureplan i Stockholm. Ett regnskydd. En plats för samling. En träffpunkt på ett torg.

I dag är det troligen fler som gillar än ogillar. De världskända konstnärerna Bigert & Bergström har satt Norrtälje på kartan med sitt sju meter höga och unika verk.

Åter till konstverket ”Watch You Grow”. En sak är klar. Det kommer att omvärderas. Vissa ogillar – även kulturens företrädare. Med det finns också många som gillar. Kanske främst våra yngre.

Konstverkets skapare Amara Por Dios jobbar i mjuka, varma färger och former. Den rosa färgen ogillas av flera – det blir säkert en annan nyans när väggen står klar. Konstnären har naturligtvis en tanke med motivet: två vänliga ansikten vända mot varandra, en hand, blommor med milda färger. Intill en grönskande park, med slingrande å, intill parkens befintliga konst. Detta är konstnärlig frihet och muralmålningens förutsättningar bör vara uppfyllda.

Annons

Vem bör utse vinnande förslag? Hur ska det gå till? Politikerna ska hålla tassarna borta. Politikerna ska ge utrymme (platser) och förutsättningar (pengar med mera) för den fria konsten. Beslut i detta fall är taget av en väl sammansatt jury med olika kompetenser.

Annons

Konst ska beröra. Uppröra och störa. Gillas och ogillas. Skapa debatt.

Jag gillar Solsnäckan. Jag gillar Alf Olssons ”Regnbågen” intill Edsbro kyrka. Jag gillar ”Flickan som försvann” av Klara Kristalova. Och många fler. Det finns även sådant jag har svårt att förstå, men accepterar.

Jag vill tacka konstnären. Jag vill tacka juryn för utfört arbete. Jag vill tacka Magnus Fagerström – utan Centrumfastigheter i Norrtälje AB och företagets generösa medverkan hade detta inte kunnat genomföras. Det började med att kommunen riktade en förfrågan till företaget, som sedan har medverkat på ett föredömligt sätt och jag beklagar att även företaget blir utsatt för kritik. Samtidigt vet jag många som framför sin uppskattning.

Jag ser fram emot invigningen i sommar. Stadens offentliga konst får tillskott av en ung konstnär född 1988 i Stockholm. Amara Por Dios är även verksam i England och mycket uppskattad i London.

Med dessa rader har jag gjort ett försök att klargöra processen: att vi politiker inte ska vara med och styra över konstverks utformning.

Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan