Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Jag är glad att det finns de som protesterar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan Emanuel Johansson skriver en debattartikel i Norrtelje Tidning med rubriken: ”Jag skulle inte tveka att ta bort sabotörer fler gånger”. Han titulerar sig ”socialdemokrat i intern opposition” - nej, det är ingen psykologisk diagnos(!). Valtaktik är kul och det finns många knep man kan ta till ur strategiska verktygslådan. Det är ganska enkelt, oavsett om det var medvetet eller omedvetet, att åka till Centralbron i Stockholm, kämpa mot miljöaktivister och sedan kapitalisera debatten genom att påstå sig företräda ”vanliga hederliga bilister” för att ”jag råkade befinna mig där”.

Annons

Varför ska Jan Emanuel Johanssons reflex att få köra bil var han vill, bli sur eller bryta in i en demokratisk protest styra livet och verkligheten för resten av befolkningen, frågar Luka Vestergaard.

Bild: Läsarbild

Annons

Jag anser att Jan Emanuel Johansson är otroligt skicklig på så kallad SNP, strategic name placement, även om många inte känner honom som mer än dokusåpadeltagare. ”Han är väl socialdemokrat?” undrade en aktivist på Centralbron: ”S står väl för demonstrationsfrihet?” Genom att plantera sitt namn i ett sammanhang som väcker känslor skapar en företrädare politiska marknadsfördelar, odlar intrycket av att vara ”någon värd att tala om”.

Nämnd sosse har tagit stort intryck av politiska dårar som Bert Karlsson och åker just nu på ölbarsturné med SD-ledaren Jimmy Åkesson. Jag menar inget taskigt när jag säger så! Jag syftar, i litterär-arketypisk gestaltning, på de dårar som behövs för samhällets symboliska välbefinnande. Jag var en av dem - ofta emotsagd av andra valstrateger - som var helt övertygad om att SD-pojkars fjanteri med järnrör var en helt avsiktlig strategi.

RTS, reversed tactics strategy, är när man medvetet skapar negativa nyheter om sig själv. Kort och gott: All publicitet är bra publicitet därför att det öppnar utrymmet kring de tilltänkta debattföremålen, kanske ett parti alla ondgör sig på, effektivare än att skicka artiga meddelanden till pressen.

Tanken med RTS är att de positiva följderna i att nämnas i negativa ordalag med råge överväger problemet med folks förfasande. Risken är faktiskt, nu när Sverigedemokraterna är en del av de politiska finrummen med resten av Åttaklövern, att de förlorat sin vardagsappeal som sanningssägare av halvruttna åsikter och därmed trovärdigheten som bråkstakar. Och det vill Jan Emanuel Johansson, som kluven socialdemokrat, på något vis råda bot på genom att åka på valturné med SD-bussen?

Annons

Annons

Medan Sverigedemokraterna kämpar med att skilja folk från folk - eftersom det härskande narrativet, som bryter med partiets grundfråga, flyktingfientligheten, kräver att alla partier nu vill ta emot flyktingar från det storkrig som Volodymyr Zelenskyj utkämpar mot den ryska björnen (starka SD-kopplingar till Putins regim gör det extra besvärande!) - så kämpar Jan Emanuel Johansson med att uppnå parlamentarisk relevans i ett läge där Socialdemokraterna kanske allra mest framstår som en systemförvaltande statsadministration mer än ett parti. Det sista skulle förmodligen Jan Emanuel Johansson själv hålla med om.

Jag har två frågor till honom:

- Vi människor bär på fantastiska invärtes försvar; kamp-eller-flyktreaktion säger vi på svenska, flight and fight på engelska, det som i psykologin betecknas som varje individs, eller varje samhälles eller myndighets, ögonblickliga respons på hot och fara. Alla som jobbar med räddnings- och krisberedskap vet det: Reaktionsmekanismer är inte lätta att styra över, reflexen är betingad, vissa har till och med sagt primal; det som får oss att vilja försvara oss eller lägga oss platta inför insett faktum, det vill säga försvaga oss själva. Varför ska Jan Emanuel Johanssons reflex att få köra bil var han vill, bli sur eller bryta in i en demokratisk protest styra livet och verkligheten för resten av befolkningen som blir konkret sjuka och får åka ambulans på grund av miljögifter och saktfärdighet i klimatfrågan?

Annons

- Förstår han att aktivisterna agerar av samvetsskäl och inte av lust att förstöra för andra? Jag är glad att det finns de som protesterar när jag och Jan Emanuel Johansson närmar oss åldern för gubbsura. I måndags kväll kom det obehagliga beskedet från FN:s klimatpanel att vi har tre år på oss att vända klimatutvecklingen, kortare än en svensk mandatperiod, annars är det för sent att förhindra tvågradig temperaturökning, kanske tregradig. Jag vet inte vad resenärerna tänkte innan de förstod att fartyget Titanic skulle gå under, konsekvenserna blir katastrofala. Vilken sida vill Jan Emanuel Johansson stå på i den debatten?

Luka Vestergaard, riksdagskandidat för Klimatalliansen 2022

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan