Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Därför åker jag på debatturné med Jimmie Åkesson

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag är socialdemokrat och ska på debatt-turné med Jimmie Åkesson (SD). Varför gör jag det? Varför vägrar jag inte som andra socialdemokrater prata med honom?

Jag är en den gamla skolans socialdemokrat. Kalla mig betongsosse om du vill. Jag tror på politisk dialog med fokus på vad som är bäst för folket, inte vad som är bäst för att behålla makten. Jag tror på dialektiken och jag tror den öppna debatten är förutsättningen för demokratin.

Jimmie Åkesson och jag är från olika partier, vi är politiska motståndare men vi är bägge övertygade om att politiken behöver dialog och respekt, inte tystnad och utfrysning, skriver Jan Emanuel Johansson. Foto: Johan Nilsson, TT.

Om man släpper egenintresset och söker politikens essens så är det att skapa ett bättre land, ett bättre samhälle för medborgarna. Politikerns plikt är att tjäna folket. Du är inte politiker för att förverkliga dig själv eller göra karriär. Du representerar fler än dig själv, det finaste förtroende du kan få enligt mig.

Annons

Annons

Socialdemokratiska arbetarepartiets roll i politiken hörs på namnet. Vi är arbetarnas parti.

Ett av arbetarrörelsens och socialdemokratins största problem är att vi börjat tappa arbetarna. I traditionella arbetarklassområden i USA och England röstas det på högern, i Sverige röstar liknande områden i stor utsträckning på Sverigedemokraterna (här syftas på klassiska arbetarstäder, inte på förorter med högt bidragsberoende där Socialdemokraterna fortfarande är i topp).

Svaret från mitt parti har varit att berätta för sina gamla arbetarväljare som valt Sverigedemokraterna, främst på landsbygden, att de är rasister och sämre människor. Vi har vägrat att ens tala med det parti de nu valt. Inget är vårt fel, allt är de svikande väljarnas fel och det förhatliga parti de nu valt att rösta på.

Vad verkligheten visat, vare sig man gillar den eller ej, är att strategin som gått ut på att låtsas som att Sverigedemokraterna inte finns, vägra prata med dem och vägrat debattera med dem har gått dåligt. Jättedåligt faktiskt. Sverigedemokraterna har inte försvunnit, deras väljare, till stor del våra tidigare väljare, stannar kvar hos dem och de har stabiliserats på en hög nivå i opinionen.

Ordet debatt kommer från franskans de- ”av, från” och battre ”kämpa”, och betyder slå sönder (motståndarens argument). Om man är trygg i sin övertygelse och sina argument, vill man genom debatten visa sina ställningstagandens överlägsenhet. Man vägrar inte debatt för att man ogillar sin motståndares argument, än mindre för att man ogillar denne som människa.

Annons

Jag tycker det är viktigt att skilja på sak och person. Att kunna tycka diametralt olika och slåss för sin sak, men att sedan kunna ta en öl efteråt. Det är inte konstigt. Det är politisk hyfs.

Annons

Jag tror på demokratin, på det öppna samtalet och debatten. Jag tror att det är viktigt att på riktigt lyssna på sin motståndare för att i den mån det går komma till lösningar som gynnar medborgaren och landet.

Jag tror på en framtid för den klassiska, gamla skolans socialdemokrati, kalla den konservativ vänster, den som fanns för folket inte av politiskt maktbegär. Jag hoppas att mitt parti ska hitta hem och tillbaka till arbetarklassen och sin roll som arbetarparti.

Ska vi dit kan vi inte vara rädda för våra politiska motståndare. Vi får inte skänka bort våra frågor och svika våra egentliga väljargrupper. Vi får inte ge upp dem som verkligen behöver oss för att de valt att lägga rösten på ett annat parti. Vi får inte låta andra partier bli bättre socialdemokrater än vad vi själva är.

Jag är en klassisk gråsosse som tror på ett starkt och öppet samhälle. Därför väljer jag att åka på en debatt-turné med Jimmie Åkesson. Vi är från olika partier, vi är politiska motståndare men vi är bägge övertygade om att politiken behöver dialog och respekt, inte tystnad och utfrysning. Jag väljer att möta Jimmie Åkesson i ett respektfullt argumenterande samtal, för jag trygg i min övertygelse och i mina argument och jag är inte rädd för hans. Så trygg att jag inte ens är rädd för att tycka lika i vissa frågor.

Jan Emanuel Johansson, socialdemokrat i intern opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan