Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Jan Emanuel: Jag skulle inte tveka att ta bort sabotörer fler gånger

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag har fått en hel del kritik för att jag hjälpte sabotörerna av vägen. Jag har fått frågan om jag skulle göra det igen. Svaret är: Alla dagar i veckan, skriver Jan Emanuel Johansson.

Bild: Läsarbild

Annons

Jag skulle skjutsa min son till skolan när det blir stopp i trafiken. Jag tror först att det är en olycka, med det är ett gäng så kallade miljöaktivister satt sig på vägen och hindrar trafiken.

Då jag tycker det är en ganska dålig idé för miljöns skull att skapa kilometerlånga köer av bilar som står på tomgång, så hjälper jag dem, mjukt och försiktigt, att flytta på sig. Efter en stund kommer polisen och ber mig sluta med flyttandet med hänvisning till att det är deras jobb. Jag håller med och går tillbaka till bilen. Snart börjar trafiken rulla igen.

När vi åker förbi sabotörerna så tittar jag på dem. I den bästa av världar så vill de väl. Men även i den bästa av världar så är det inte tanken som räknas, utan utfallet.

Annons

I sociala medier påstås en person på väg i ambulans till Karolinska har avlidit på grund av trafikkaoset. Jag hoppas verkligen att det inte stämmer. Aktivisterna påstår att de ”släpper fram blåljusfordon”, som om de kunde trolla. Som om de inte förstår att när en väg utan bussfil eller vägren är stockad med trafik, så kommer man ingenstans, precis så som det var där jag och alla andra satt fast. En ambulans eller brandkår hade omöjligen tagit sig fram. Aktivisterna leker med andras liv.

Annons

Aktivisterna tycker att de har rätt till det, för de ska enligt egen utsago ”rädda mänskligheten”. Så hur tänker de rädda oss genom att skapa kaos i trafiken?

Jo, de ska enligt dem själva: ”Blockera Stockholms motorvägar i rusningstrafik gång på gång tills regeringen möter deras krav”. Kravet är att regeringen att återställa våtmarker och förbjuda odlingstorv. ”Det är en skam att politikerna inte vidtar åtgärder”, skriver de på sin Facebooksida.

Stämmer det? Går vi under av utdikade våtmarker medan regeringen ”inte vidtar åtgärder”?

Sverige är ett av de våtmarksrikaste länderna i världen. Cirka 20 procent av vår landyta är våtmark. Redan 1994 förbjöd Sverige avvattning av våtmarker. Det måste man väl ändå se som en åtgärd?

Sedan dess har miljardbelopp satsats. En särskild satsning gjordes 2018-2020 för att sedan följas med 2021 genom att regeringen gav ett treårigt uppdrag till Skogsstyrelsen av återväta utdikade våtmarker. Bara i år satsas 325 miljoner kronor. Parallellt med dessa satsningar erbjuder flera myndigheter breda stöd för återställande av våtmarker.

Annons

Sverige är alltså ett av de länder som satsar hårdast på återskapande av våtmarker. Aktivisterna har helt enkelt inte orkat googla innan de satte sig på motorvägen. De härmar bara sina aktivistföredömen i andra länder. För vems skull kan man undra?

Jag förstår att det alltid går att göra mer även om Sverige är ett av de länder som gör mest i världen. Sverige kan alltid vara ännu mera föredöme. Men att sabotera för vanliga människor och riskera oskyldiga människors liv genom att blockera trafiken? Vad blir bättre av det?

Annons

Även om Sverige hade varit sämst i världen på att förbjuda odlingstorv och återställa våtmarker så tror jag att sabotera för oskyldiga är kontraproduktivt. Det som händer när några så kallade aktivister tycker sig ha rätten att förstöra för vanligt folk med hänvisning till miljön är att de förstör för alla vardagshjältar inom den seriösa miljörörelsen. Ungefär på samma sätt som några huliganer kan förstöra för hela Fotbollssverige, eller några kriminella kan förstöra för hela djurrättsrörelsen. De så kallade aktivister som förstör för vanligt, hederligt folk bör därför gå hem och skämmas.

Jag har fått en hel del kritik för att jag hjälpte sabotörerna av vägen. Jag har fått frågan om jag skulle göra det igen. Svaret är: Alla dagar i veckan.

Jan Emanuel Johansson, socialdemokrat i intern opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan