Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Sverigedemokraterna bättre vän till Putin än Ukraina

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I kommunfullmäktige den 28 mars kunde vi höra Sverigedemokraterna påstå att man ville hjälpa Ukraina och ukrainska flyktingar. Det välkomnar jag, men hur pålitliga är Sverigedemokraternas utfästelser egentligen?

Om man inte tycker att Putin har någon rätt att invadera Ukraina bör man noga fundera på om man i höstens val verkligen vill ge Sverigedemokraterna någon makt över svensk utrikespolitik. Foto: Mikhail Klimentyev, TT.

Annons

I september 2014 röstade Sverigedemokraternas ledamöter i EU-parlamentet nej till att EU skulle ingå associeringsavtal med Ukraina. Detta var efter Majdan-revolutionen, Rysslands ockupation av Krim och den mest blodiga fasen av kriget i Donbass.

Så sent som i februari i år röstade EU ja till ett akut finansiellt stöd till Ukraina i syfte att stärka landets motståndskraft mot Ryssland. Bland dem som lade ner rösterna fanns, åter igen, Sverigedemokraternas tre ledamöter. Vad hände med att ”ge hjälp på plats istället för i Sverige”?

Annons

Allt detta är ställningstaganden för Kreml, inte för ett fritt Ukraina, men Sverigedemokraterna kanske inte såg detta komma?

Det handlar inte bara om oviljan att vilja hjälpa Ukraina. Minst lika olustiga är hyllningarna till Vladimir Putin.

Höga SD-företrädare har flera gånger uttalat sig positiva om det auktoritära ryska styret. En lokal SD-topp la för bara något år sedan ut följande text på twitter: ”Putin, jag vet att du är en mycket god människa. Jag vädjar till dig: Kom hit och avsätt vår landsförrädare till statsminister och återställ ordningen i ditt arma västliga broderland.”

Nu nås vi av beskedet att Roger Richthoff inte längre får företräda Sverigedemokraterna i riksdagens försvarsutskott. Detta efter att han mitt under den pågående invasionen av Ukraina spridit innehåll på sociala medier som tackar Ryssland för invasionen.

Roger Richthoff vill inte självmant lämna sin plats i försvarsutskottet. Det är kanske inte så konstigt. För bara en dryg månad sedan hade Jimmie Åkesson fortfarande svårt att välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden i SVT:s program 30 minuter.

Annons

Om man inte tycker att Putin har någon rätt att invadera Ukraina bör man noga fundera på om man i höstens val verkligen vill ge Sverigedemokraterna någon makt över svensk utrikespolitik. För när Sverigedemokraterna utmålar sig för att vara Ukrainas vän, måste man fråga sig om det verkligen är en vän som Ukraina vill ha.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan