Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Även i utmanande tider måste public service bli effektivare

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna skriver i en debattartikel att Sverigedemokraternas förslag om att effektivisera Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion och därmed kunna minska bördan för skattebetalarna inte passar med anledning av omvärldsläget.

I dag uppger 65 procent av de tillfrågade att de tycker att skatten de betalar för public service är värd pengarna. Det är en alldeles för låg siffra, skriver Bo Broman, Angelika Bengtsson och Andrea Kronvall. Foto: Christine Olsson, TT.

Vår hållning är glasklar. Public service ska inte vara fråntagna kraven på kostnadseffektivitet trots utmanande tider. Vi kommer alltid att värna om att skattebetalarna ska få maximal nytta och effekt för sina pengar. Vi ser flera lösningar för hur man ska kunna effektivisera public service i sin nuvarande form och även förbättra förutsättningarna för våra inhemska aktörer i dagens växande medielandskap.

Annons

Annons

I dag uppger 65 procent av de tillfrågade att de tycker att skatten de betalar för public service är värd pengarna. Det är en alldeles för låg siffra. Detta måste vi politiker ta på allvar och vi måste ställa krav på att såväl innehåll som opartiskhet hos public service motsvarar befolkningens förväntningar.

Vi ser ett problem i dagens medielandskap med den maktcentralisering som skett till ett fåtal globala nätjättar. Detta hotar inte bara yttrandefriheten på nätet men även de svenska medieaktörernas ekonomiska förutsättningar som äts upp av konkurrensen från bland annat Google och Facebook. Vi deltar gärna i samtal för att förbättra och ge branschen förutsättningar efter digitaliseringens nya förutsättningar. Att verka som mediebolag i dag är svårare än tidigare, men det behöver inte vara så.

Eftersom även Socialdemokraterna uppger att de oroar sig för denna utveckling är det hög tid att de börjar diskutera frågorna internt på kulturdepartementet. Regeringen har mycket att stå till svars för. Exempelvis varför de inte kräver ersättning från de stora internationella medieaktörerna som verkar i Sverige? Eller varför man inte tillsätter en utredning över hur man kan förnya mediemarknaden? Socialdemokraterna uttrycker oro för hur medielandskapet ser ut men bemödar sig inte med att åtgärda det största hotet.

Annons

Public service fyller en viktig roll i Sverige. Därför behöver också de ekonomiska förutsättningarna finnas kvar och de medel som anslås ska gå till kvalitativ journalistik och produktion. Här ser vi hur en effektivisering kan ske genom en sammanslagning av dagens tre bolag till ett. En sådan effektivisering gynnar skattebetalarna som får kvalitetsförbättringar för sina pengar istället för administration. En sådan utveckling borde även ligga i Socialdemokraternas intresse.

Bo Broman (SD), kulturpolitisk talesperson

Angelika Bengtsson (SD), ledamot i kulturutskottet

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan