Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaNorrtälje 400 år

Carl Juborg
Kom och fira med oss – NT är en del av historien

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

"Jag såg dig i tidningen".

Orden kommer från bordsgrannen på Harrys.

"Jag såg dig i tidningen, du var på bio, jubileumsfilmen?"

Orden kommer från mannen i kön på Tösses.

Det är Norrtelje Tidning de snackar om, bygdens främsta medieaktör.

Nu tänkte vi förklara varför.

Det är oftast precis så det låter. Innehållet från de olika kanalerna; nyhetssajten, e-tidningen, huvudtidningen och Norrtelje Tidning XL berör så väldigt många varje dag.

Den senaste mätningen från Kantar Sifo och (Orvesto Konsument 2021) visade att NT når 54 000 människor varje dag. En rejäl ökning från 2020 då samma siffra var 39 000.

44 000 av dem når vi via e-tidning och papperstidningen.

Men vi ska inte fastna vid siffror utan fokusera på värdet av en lokal tidning och hur återkommande initiativ bygger lojalitet, hållbarhet och en trygg läsarkrets.

Annons

Annons

Här intill har NT listat 22 olika initiativ som vi ingår under ett år.

De olika initiativen har kopplingar till näringsliv, föreningsliv och traditionsbundna firanden.

Här ingår läsaraktiviteter, kundevent och livesändningar från byar och samhällen där den lokala idrottsklubben är det som förenar människorna.

Banden mellan medborgarna och samhällsfunktioner ska NT givetvis bevaka och rapportera om - men Norrtelje Tidning ska, som uppskattad lokal aktör, också binda samman - och skapa mjuka värden.

Det är därför ingen slump att rospiggen på Tösses och vid bordet på Harrys pratar om "sin tidning".

Norrtelje Tidning har varit "din tidning" sedan 1880.

I 142 år.

Idag förknippar 57 000 personer "tidningen" med NT.

När vi ändå är inne på årtal och nu när Norrtälje stad firar 400 år är det heller inte mer än rätt att bli lite nostalgisk och titta bakåt - för att förstå samtiden och den tid vi lever i nu.

I ett välstädat Norrtälje vajar nu 400-årsflaggorna (en smula mäktigt måste jag ändå säga!) inför det kungliga besöket och på Hantverkargatan finns inte ett gruskorn kvar.

Historikern och den obotlige nostalgikern Micke Grann skickade oss ett par bilder för något år sedan som fint vilat i min inbox.

De visar en byggnad på Hantverkargatan.

Den ståtliga Norrtelje Tidning-skylten pryder fasadens långsida och i fönstren på nedervåningen går det att tyda "Norrtelje Tidning - kontor".

Norrtelje Tidning har funnits sedan 1880.

Bilderna är från den 19 mars 1958.

Nästan exakt 64 år sedan.

Annons

Tidningshuset på Estunavägen, tryckeriet på Tullportsgatan och redaktionen Hantverkargatan är tre adresser där NT huserat under sin 142-åriga resa.

I tidningen från den 13 oktober 1966 går det ta del av en flygbild och läsning om en stor utbyggnad på Hantverkargatan då en helt ny tryckpress såg dagens ljus, mitt i stadskärnan:

Annons

"Nyhet i Norrtälje, ortsnytt med färg"

"Nu rullar valsarna i Norrtälje. Därmed blev Roslagen först med en teknisk världsnyhet. Vi ska nu berätta hur den nya Norrtelje Tidning kommer till.. Bakom omläggningen ligger årslånga förberedelser i företagsledningen. Norrtälje inleder faktiskt en ny epok i svensk tidningsteknik. Under första tiden kommer NT säkert inte att undgå barnsjukdomar. Personalen har dock fått grundlig omskolning och snart när den nya metoden ha blivit rutin. Norrtelje Tidnings läsare finner förmodlingen nyheten mer intressant ur en annan synpunkt: offsett ger inte bara bättre och snabbare tryck - även i färg - utan också möjlighet att variera sidantalet efter behov. Därmed får Roslagens egen tidning plats för mera ortsnytt från stad och bygd.

Norrtelje Tidning har tagit stor plats i stadens 400-åriga historia och nu, när vi är framme vid födelsedagen, kommer vi finnas på plats i Societetsparken tisdagen den 29 mars - för fira storskaligt.

Norrtelje Tidnings tidigare redaktion.

Har du ett nyhetstips? En fråga om prenumerationer eller har du något konstruktivt du vill föra fram till oss redaktionsmedlemmar som är på plats?

Annons

Och precis som i tidningen varje dag kan du kallt räkna med en rad överraskningar - om du besöker oss i parken.

Kom förbi, ni hittar oss strax innanför entrén till 400-årsfirandet från klockan 16.00.

Fakta

Våra initiativ under 2022 – därför betyder NT så mycket för så många.

► NT-ligan
Kommentar: En årlig och återkommande sommarfotbollsskola från BKV Norrtälje. Bär namnet NT-ligan.
►Idrottsgalan
Kommentar: Norrtelje Tidning delar ut Guldankaret och ungdomsstipendium varje år på Idrottsgalan. Livesänder galan digitalt eller från Culinar.
► Företagsgalan
Kommentar: Varit med och arrangerat galan i snart ett decennium. Uppskattat event som förenar och förstärker näringslivet.

►Årets Rospigg
Kommentar: Prestigepriset från Norrtelje Tidning som delas ut på Företagsgalan varje år. Senaste vinnaren är Hinda Ali-Hassan. Priset går till någon som gjort skillnad för flera människor på sin hemmaplan.
► Hitta ut
Kommentar: Ett event som växt i popularitet sista åren. Hitta kontrolle och upplev hela Roslagen. OK Roslagen arrangerar och delar ut pris via NT.
► Roslagsmarschen
Kommentar: En given läsaraktivitet för Norrtelje Tidning. Visit Roslagen arrangerar och NT möter varje år upp deltagare och delar ut lyckoönskningar, giveaways och bidrar med mingelfoto.
► Naturvårdspriset
Kommentar: Roslagens naturvårdspris delas ut av Norrtelje Tidning och Roslagens naturskyddsförening. Kandidaterna utses av en kommitté, men vem som får priset bestämmer läsarna. Priset har delats ut sedan 1987.
► Erik Erikssons stipendium
Kommentar: Ett nyinstiftat stipendium som kommer delas ut till unga författarförmågor i slutet av 2022.
► Kulturpris
Kommentar: NT:s kulturpris, tidigare ungdomsstipendium, delas ut till en lokal person inom musik, nöje eller kultur som gjort skillnad under året.
► Kulturgalan
Kommentar: NT kommer att dela ut Erik Erikssons stipendium samt ett kulturpris i samband med en nyinstiftad gala i slutet av 2022.
► #InsideRospiggarna
Kommentar: Med NT-sportens koncept #InsideRospiggarna kommer du närmare Hallstaviks stolthet än någonsin tidigare. Satsningen fortsätter under 2022 och presenteras strax innan seriestart.
► Anrika klubbar
Kommentar: Norrtelje Tidnings sportredaktion lyfter det lokala idrottslivet genom att berätta ingående om föreningarnas historia via livesändningar. Under det senaste året har det bland annat inneburit nedslag hos Rånäs IF, Roslagsbro IF och Rö.

► Roslagsbroloppet
Den 10 april arrangeras Roslagsbroloppet. NT gör sin hittills största satsning på ett motionslopp - med två kameror och två livesändningar från seniortävlingarna. Dessutom blir det ett bildsvep från folkfesten på Vårlyckans IP med omnejd.

► Flygfyrens sommarcup
Kommentar: NT har genomåren både livesänt från turneringen och publicerat stora bildextran. Efter en coronapaus gör nu turneringen comeback (hoppas vi). NT kommer givetvis bevaka en av de större ungdomsturneringarna i länet i sommar.
► Läsarträff: Midsommarfirarna
Kommentar: NT träffar läsare vid färjeläget i Furusund för att önska glad midsommar och erbjuda förmånlig läsning under sommaren. Uppskattades av de sommargästerna på Blidö och Yxlan i juni 2020. Visit Roslagen ingick i initiativet.
► NT on Tour
Kommentar: Varje år besöker NT olika klubbar för att snacka upp säsongen och få senaste nytt. Oftast blir det live-tv från de olika arenorna. I vår kommer NT-podden "Från Malmen till Schaktet" åka på turné.

►NT-golfen
Kommentar: Årlig uppskattad golfturnering med läsare och annonsörer på Roslagens GK.

► Läsarträff: Norrtälje 400 år
Kommentar: NT är en stor del av stadens historia. Vi kommer träffa läsare och fira födelsedagen från vårt tält i Societetsparken den 29 mars. Vi kommer också synas i samband med jubileumsfesten i juli.
► Läsarträff: Norrtälje julmarknad
Kommentar: Återkommande event för Norrtelje Tidning. En läsarträff som är uppskattad från både läsare och oss själva.

►Läsarträff: Blidö julmarknad
Kommentar: Idyllisk julmarknad som alltid lockar mycket folk från hela Roslagen och Stockholms län. NT är ofta på plats.
► Roslagens lucia
Kommentar: Arrangerats i över 70 år och Norrtelje Tidning har alltid varit en stor del av det traditionsenliga firandet. Senast arrangerades en välgörenhetsgala.

Annons

Annons

Till toppen av sidan