Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Liberalernas sjukvård skapar organisatoriskt kaos

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låt oss börja med att vara mycket tydliga: sjukvården går på knäna och ingen föreslår i nuläget att stänga närakuterna och inte heller närakuten i Norrtälje. Däremot vill vi stärka primärvården och driva närakuterna som utvecklade husläkarjourer av husläkarmottagningarna integrerad i primärvården.

Närakuter har inneburit ytterligare en onödig mellannivå mellan primärvården och akutsjukhusen, skriver Gabriel Kroon, Britt-Mari Canhasi och Andrea Kronvall.

Bild: Nellie Pilsetnek

Liberalerna har, som del i det blågröna regionstyret, dessvärre varit med och kraftigt försämrat förutsättningarna för en god sjukvård under nuvarande mandatperiod. Liberalernas utspel i debattartikeln ”Rädda närakuten i Norrtälje” handlar om att rädda ansiktet och leda bort fokus från överfulla akutmottagningar, brister på vårdplatser och krisen inom förlossningsvården än att patienterna ska få en bra vård.

Annons

Annons

Sjukvården saknar personkontinuitet mellan läkare och patient och i sin granskning av primärvården skriver Svenska Dagbladet (Svenskt dilemma: Fler har fast frisör än läkare, publicerad 2022-03-17) ”En fungerande primärvård beräknas kunna avlasta akutsjukvården med ungefär 20 procent av patienterna, och då skulle krisen på sjukhusen försvinna.” Varför vill inte Liberalerna satsa på primärvården?

I Norge och Danmark har 93-98 procent av patienterna en fast läkarkontakt, medan vi i Sverige rasat till bottennivåer på mellan 26-35 procent. Liberalernas enda argument för att närakuterna måste finnas kvar, är att de ger ”fler människor snabbare vård”.

Närakuter har inneburit ytterligare en onödig mellannivå mellan primärvården och akutsjukhusen. Sverigedemokraterna vill att alla patienter ska ha en fast namngiven läkarkontakt som känner till patientens bakgrund. I dagens sjukvård bollas patienten runt mellan akut, närakut och vårdcentral. För att de mest behövande multisjuka ska få rätt vård i tid, vill vi införa en koordinator som patientens kontakt – en spindel i nätet i den vårddjungel Anna Starbrink och Liberalerna är ansvariga för.

Närakuterna infördes under 2010-talet av Region Stockholm för att ta emot enklare patienter och minska väntetiderna på länets akutmottagningar, som var bland de längsta i landet. Om inte primärvården med sina husläkarmottagningar i centrum hade varit underfinansierad hade patienter istället kunnat söka sig till vårdcentraler för behandling istället för till närakuterna.

Annons

Närakuterna erbjöd en ny vårdnivå som skapades på grund av Liberalernas ovilja eller oförmåga att satsa på en utbyggd primärvård och fullfinansiering av de överbelastade akutsjukhusen. Distriktsläkarföreningen och Stockholms läkarförening har varit tydliga i sin kritik: närakuterna skapar en splittrad vård. Även Läkarförbundet och Capio ställer sig kritiska till hur närakuten tagit patienter som skulle kunnat besöka en husläkarmottagning.

Annons

Närakuternas avtal är tidsbegränsade. Om vi stärker primärvårdens husläkarmottagningar med akutansvar dagtid och satsar på utvecklade husläkarjourer med ett stärkt akutansvar under kvällar och helger, finns inget behov av närakuter, som kan avvecklas på sikt. Behovet av att söka sig till sjukhusens akutmottagningar skulle minska. Genom att återinföra husläkarjourer och stärka vårdcentralerna skulle vi få en effektivare vård för patienter och göra vården mer kostnadseffektiv. Vi skulle alltså få mer vård för pengarna.

Trots alla visioner om en god och nära vård är husläkarjourerna nedlagda och primärvården och husläkarmottagningarna underfinansierade. Sverigedemokraterna i Region Stockholm har i budget 2022 förslag om ett nytt sjukvårdssystem och en nystart för sjukvården i Region Stockholm. Det skrämmer Liberalerna som känner sig tvingade att inleda sin valrörelse med en halmgubbe.

Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Region Stockholm

Britt-Mari Canhasi (SD), regionpolitiker i Region Stockholm

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd i Norrtälje kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan