Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Rädda närakuten i Norrtälje

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Närakuten i Norrtälje gör ett bra jobb för att ge fler människor snabbare vård. Den har varit en framgång och är uppskattad av sina många patienter. Men närakuten är hotad – om Sverigedemokraterna får bestämma är risken att Norrtälje närakut läggs ned.

Alla kanske inte tänker på skillnaden mellan sjukhusakuten och närakuten eftersom de ligger precis bredvid varandra – men det skulle definitivt märkas om närakuten försvann, skriver Anna Starbrink , Amelie Tarschys Ingre och Robert Beronius.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

Annons

Liberalerna har drivit på för att öppna Stockholmsregionens elva närakuter, bland annat i Norrtälje. Närakuten kan ta hand om de flesta akuta skador och sjukdomar. Där finns kompetens för både barn och vuxna, ambulansintag, labb och röntgen, och man har öppet 8-22 varje dag.

På Norrtälje närakut fick nästan 13 000 hjälp under 2021. I fjol tog man emot över 150 ambulanstransporter. Det betyder att dessa patienter har fått en bra vård och ett snabbare omhändertagande, än om de behövt vända sig till stora sjukhusakuten. För många äldre är det en särskilt stor vinst att slippa ”omvägen” via akutsjukhuset. Det betyder också att Norrtälje och Danderyds sjukhus kan fokusera på de svårast skadade och sjuka.

Alla kanske inte tänker på skillnaden eftersom närakuten ligger precis bredvid sjukhusakuten – men det skulle definitivt märkas om närakuten försvann.

Tyvärr är närakuten hotad. Sverigedemokraterna vill lägga ned samtliga närakuter i regionen, enligt förslag i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det måste tolkas som ett akut hot även mot Norrtäljes närakut.

Att lägga ned närakuterna är helt fel väg att gå. De har ökat tillgängligheten för patienterna, avlastat akutsjukhusen, och är även resurseffektiva. Liberalerna vill i stället fortsätta utveckla denna viktiga och uppskattade vårdform.

Annons

Rädda närakuten i Norrtälje!

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd

Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare Region Stockholm, regionrådskandidat

Robert Beronius (L), kommunalråd och regionkandidat Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan