Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaNorrtälje

Carl Juborg
Norrtelje Tidning ska fortsätta att beröra

Historien om när de ukrainska flyktingarna kom fram till Väddö för välbehövlig trygghet berörde mig och många andra.

Norrtelje Tidning kommer fortsätta att berätta om krigets följder i kommunen – men vi behöver samtidigt dina tips.

Vad ska vi fortsätta belysa på lokal nivå?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

När Ryssland invaderade Ukraina och inledde kriget den 24 februari dök det genast upp minnen från sommaren 2012. För egen del var det en väldigt nyhetsintensiv månad i och med bevakningen av det svenska fotbollslandslaget - men samtidigt en helhetsupplevelse jag sent kommer att glömma.

Det som dessutom etsat sig fast i mitt huvud är all den generositet och kärlek till sitt land vi fick möjligheten att ta del av och vara nära - under de där veckorna i Kiev i samband med fotbolls-EM.

Jag minns Majdantorget som vackert, Olympiastadion ännu vackrare.

Det är svårt att ta in att den ståtliga huvudstaden och många andra städer idag är krigzoner. Det är ännu svårare att ta in lidandet hos alla människor.

Annons

Jag minns hur butiksbiträdet i samma hyreshus vi bodde i glatt hejade när vi inledde arbetsdagen genom att hoppa in i en väntande taxi.

Annons

Eller lyckan i restaurangchefens ögon när de fick chansen att servera och berätta om ukrainska specialiteter till oss svenskar.

En chaufför jag åkte med ut på ett uppdrag i centrala Kiev hade en översättningsapp i telefonen. Resan var inte lång och översättningen något stolpig men han fick svar på de frågor om Sverige han ville ha och jag skulle summera det som ett varmt samtal.

Idag minns jag dessvärre inte namnet på honom, men jag hoppas att han och hans familj är i trygghet.

Här i Norrtälje kommun och Roslagen är det många ideella och organisationer som har kraftsamlat för att bidra med insatser och boende till drabbade på flykt. Det är alltid värmande att ta del av.

Nu är det viktigt att vi alla sluter samman och visar att vi är starka tillsammans i något som ser ut att bli en ny samhällssituation nu med en uppenbar påverkan av kriget.

Norrtelje Tidning är en stor lokal aktör och kommunens största nyhetskälla sätt till räckvidd och antalet publiceringskanaler. Varje dag når vi 57 000 personer enligt den senaste Orvesto-mätningen. Vi kommer att bevaka krigets påverkan på vårt närområde med samma kraft och engagemang som vi alltid gör - inom andra ämnesområden.

När vi nu ska bevaka krigets följder i kommunen kommer Norrtelje Tidning ligga nära de berättelser som berör och granska de följder som innebär utmaningar för styret och kommunen. Sedan invasionen och krigets start har NT i samband med flera publiceringar påvisat att människornas berättelser fortsatt ska vara och är kärnan i vår journalistik.

Annons

Annons

Vi har läst om Natasha som föddes i Ukraina på 30-talet och som nu får uppleva ett nytt stort krig i Europa. Vi har också tagit del av Viktorijas berättelse som lever i ovisshet och har släkt, familj och vänner kvar i landet. Norrtelje Tidning mötte även upp de flyktingar som kom till Väddö för ett nytt liv - och för ett liv i trygghet.

Vi måste beröra, våra berättelser ska väcka känslor och vi ska fortsatt, på ett dedikerat vis, ge dig hyperlokal journalistik - om krigets följder.

Tack för att ni läser och följer NT:s bevakning.

Ni kan alltid höra av er till oss med nyhetstips.

Fotnot: Så tipsar du NT: skriv ett mejl till tipsa@norrtelejetidning.se eller skicka ett meddelande på Facebook eller Instagram.

Annons

Annons

Annons

Till toppen av sidan