Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi måste aktivt odla mer åkermark

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är många som i dag tänker på folket i Ukraina. Vi funderar även hur ska vi kunna hjälpa till på bästa sätt.

Människor i Sverige och andra länder har öppnat sina hem för att ge en trygg plats åt personer på flykt undan krig och förtryck. Det samlas in kläder och förnödenheter. Allt detta är ett bevis på medmänsklighet.

Tyvärr är det alldeles för många åkrar som endast putsas av och där gräset får förmultna. Om dessa åkrar i stället plöjdes upp och odlades med spannmål, så skulle vi öka självförsörjningsgraden, skriver Berit och Hans Jansson. Foto: Johan Nilsson, TT.

Annons

Annons

Vår fundering rör också kriget i en lite annan synvinkel. Sverige handlar inte längre med Ryssland, vilket är rätt. Vi ser att världsmarknadspriserna på bensin, diesel och el ökar kraftigt och påverkar våra plånböcker. Vi vill citera USA:s president Joe Biden: ”Frihet kostar”. Vi måste vara beredda på att ta den kostnaden.

Sverige har i dag en väldigt låg självförsörjningsgrad. Den är under 50 procent. Vi ser också ökade världsmarknadspriser på spannmål, vilket gör att det även blir högre matkostnader.

Här måste vi alla hjälpa till att odla så mycket vi kan för att få ner matpriserna och öka självförsörjningsgraden i landet. Sverige har i dag en ganska stor åkerareal, som inte brukas aktivt. Många söker EU-stöd för sin mark, som oftast består av slåttervall.

Det är helt okej att odla slåttervall om fodret tas tillvara och kommer djur till del. Men tyvärr är det alldeles för många åkrar som endast putsas av och där gräset får förmultna. Om dessa åkrar i stället plöjdes upp och odlades med spannmål, så skulle vi öka självförsörjningsgraden.

Så vår vädjan är till dem som i dag har mark som inte aktivt odlas att se till att den gör det. Många av dessa markägare har ingen möjlighet att bruka marken. Men de har möjlighet att ta kontakt med de aktiva lantbrukare som finns i trakten, kan odla och har maskiner och utrustning för detta.

Berit Jansson (C)

Hans Jansson (C)

Björinge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan