Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

TV: Försvaret: Hotet ökar i Sverige – risk för motreaktion

Hotet mot Sverige har ökat och det finns en ökad risk för konkreta motreaktioner från Ryssland med anledning av kriget i Ukraina, uppger Försvarsmakten.
Enligt den militära underrättelsetjänsten (Must) låg MSB:s hemsida nere i förra veckan på grund av en överbelastningsattack.

Det finns en rad tänkbara ryska motreaktioner som kan tänkas riktas mot Sverige. I den ryska verktygslådan finns bland annat påverkansoperationer, misskreditering av viktiga personer, cyberangrepp, sabotage med mera, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Se Expressens sändning från pressträffen här. Artikeln fortsätter under spelaren.

Inbäddat innehåll

Must klassar hotet från främmande underrättelseverksamhet som högt, en fyra på en femgradig skala.

Annons

– Hotbilden höjde vi redan 2016 och vi ser att den ligger kvar på en hög nivå. När vi pratar underrättelseinhämtning pratar vi såväl teknisk inhämtning som signalspaning eller cyberoperationer i syfte att tillskansa sig information, och vi pratar om personbaserad inhämtning, helt enkelt att man tar kontakt med individer och försöker få fram information som man är ute efter, säger Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must.

Annons

Must har höjt risknivån för så kallad subversion från en låg nivå till en förhöjd nivå.

– I detta sammanhang menar vi att sprida falsk eller vilseledande information i syfte att misskreditera Försvarsmakten, påverka förtroendet för Försvarsmaktens ledning eller sänka moralen i försvaret, säger Kinnander.

Attack mot MSB

Hans uppfattning är att MSB:s hemsida låg nere i förra veckan på grund av en överbelastningsattack.

– Ett exempel på det var MSB:s sida som låg nere under ett tag, men jag skulle inte säga att det är markant ökning, utan det ligger på en hyfsad normal nivå, de överbelastningsattacker vi ser, säger Kinnander.

TT: Var det en överbelastningsattack?

– Min uppfattning är att det är det, men jag har inte detaljerna kopplade till MSB:s sida. Det är väldigt ofta det är tekniska fel också så det behöver inte vara ett antagonistiskt hot.

Återkommande pressträffar

Försvarsmakten kommer framöver att ha återkommande pressträffar varje torsdag klockan 15.00 med bakgrund av säkerhetsläget och händelseutvecklingen i Ukraina och omvärlden.

Annons

Pressträffarna kommer att direktsändas och kan följas bland annat från Försvarsmaktens hemsida och Youtube-kanal. Syftet är att löpande beskriva läget och göra Försvarsmaktens chefer och sakkunniga tillgängliga, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande

– Det här är en möjlighet för oss att dela med oss av Försvarsmaktens bild men också att kunna fördjupa oss i de frågor som är aktuella, säger Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt.

Jonas Grönvik/TT

Krister Zeidler/TT

Se sändningen från Expressen här:

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan