Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Stärk utbildningen för vårdanställda om våld i nära relationer

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 8:e mars är det internationella kvinnodagen. Trots den positiva utvecklingen gällande kvinnors rättigheter i Sverige de senaste decennierna finns det tyvärr områden kvar där samhället fortfarande sviker.

När patienter söker vård för skador vars uppkomst väcker tvivel hos sjukvårdspersonalen bör de i större utsträckning än idag våga ställa frågor om hur skadorna uppkommit, skriver Britt-Mari Canhasi och Andrea Kronvall. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Annons

Ett område är våld i nära relation där ett stort antal kvinnor utsätts av sin partner. Bland unga kvinnor 15-19 år uppger så många som 60 av 100 att de har varit utsatta för våld och förtryck i nära relation.

När våldsutsatta söker vård för skador eller söker vård av annan anledning och det finns skäl att misstänka att någon är utsatt för våld, har anställda inom sjukvården ett ansvar att ställa rätt frågor om orsakerna till skadornas uppkomst. Sverigedemokraterna i Region Stockholm vill därför se mer fokus på utbildning för vårdpersonalen för att kunna uppdaga tecken på när misshandel och övergrepp har begåtts mot kvinnor i nära relationer. Våld i nära relation är allvarliga brott som måste uppmärksammas mer av sjukvården.

Annons

Sverigedemokraterna vill inrätta en regional utbildning för att hjälpa vård- och omsorgspersonalen att fånga upp utsatta kvinnor. Det får inte förekomma fler fall likt “Johanna”, som fick sina tänder utslagna av sin dåvarande partner, utan att få några följdfrågor av sjukvården om vem som utsatte henne för misshandel.

Sjukvården har ett grundläggande ansvar för de patienter de möter och vårdar. Bemötandet för brottsoffer vid denna typ av våld är avgörande för att kunna nå ut med hjälp. Vid misstanke om våld bakom en skada bör sjukvården i Region Stockholm ha en tydlig aktionsplan för att kunna skydda brottsoffer, och erbjuda mentalt stöd, vilket saknas idag.

Sjukvården har ett viktigt uppdrag i samhället: att ge vård till invånarna. När patienter söker vård för skador vars uppkomst väcker tvivel hos sjukvårdsanställda bör de i större utsträckning än i dag våga ställa frågor om hur skadorna uppkommit och agera om misstankarna kvarstår. Johanna blev aldrig tillfrågad om sina skador efter våld av sin dåvarande pojkvän. Nu måste Region Stockholm agera så att inga fler kvinnor passerar sjukvården obemärkt!

Britt-Mari Canhasi (SD), sjukvårdspolitiker i Region Stockholm

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd i Norrtälje kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan