Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Naturskyddsföreningens förslag tyder på okunskap

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en replik till Amalia Mattsson i Norrtelje Tidning säger sig företrädare för Naturskyddsföreningen ha större kunskap om bland annat skog. Påståendet känns tvivelaktigt med hänsyn till vad som framförs i inlägget.

Annons

Det verkar som om Naturskyddsföreningen inte vet att alla kalhyggen enligt skogsvårdslagen måste få ny skog genom plantering eller självföryngring. Detta innebär att de gamla kalhyggena redan har skog i varierande åldrar, skriver Lars Nilsson.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

De säger att skogsbruket har kalhuggit omkring 200 000 hektar per år sedan 1950-talet och att det skulle vara bra att låta gamla kalhyggen läka och unga skogar växa till sig och då binda koldioxid.

Det verkar som om Naturskyddsföreningen inte vet att alla kalhyggen enligt skogsvårdslagen måste få ny skog genom plantering eller självföryngring. Detta innebär att de gamla kalhyggena faktiskt redan har skog i varierande åldrar som växer och binder koldioxid. Naturskyddsföreningens förslag är med andra ord ganska meningslöst och tyder bara på okunskap om skog.

När skogen blir gammal (över 100 år) växer den långsamt och med stigande ålder börjar skogsmarken därför att läcka koldioxid. Det är därför ingen bra lösning för klimatet att låta skogen stå för länge utan den bör avverkas och föryngras och växa upp igen och återigen binda koldioxid. Dessutom produceras det då klimatsmarta produkter som timmer, biobränsle med mera. Detta vet givetvis företrädare för Naturskyddsföreningen men konstigt nog brukar de trots detta förorda att gammal skog ska stå kvar orörd.

Lars Nilsson, Uddeboö

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan