Annons

Annons

Annons

Riala-Bergshamra

Debatt
SD vill satsa på Riala skola

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De allra flesta föräldrar vill inget hellre än att ge sina barn en trygg uppväxt. Livet på landet, med en bättre balans mellan privatliv och arbetsliv och närheten till naturen, bidrar till detta och lockar därför många.

Sverigedemokraterna ser risker med att göra om Riala till en F-3-skola. Skolan blir mindre attraktiv vilket kan resultera i att färre väljer att placera sina barn där. På längre sikt riskerar skolan nedläggning, skriver Andrea Kronvall och Tina Sandberg.

Bild: Måna Jonsson Roos

Riala är en tillväxtort med bra pendlingsavstånd till Åkersberga, Rimbo, Norrtälje, Brottby, Vallentuna, Täby och Stockholm. Trenden att flytta till landsbygden syns därför tydligt här, inte minst i spåren av pandemin då distansarbete på allvar etablerat sig och tycks förbli en permanent möjlighet. Det är ett attraktivt alternativ att söka sig till orter som Riala för familjer som vill bo lantligt men relativt nära storstaden.

Annons

Annons

Många barnfamiljer har därför flyttat hit och många som växt upp i Riala har valt att återvända till byn vid familjebildning. Dessa faktorer har lett till ett markant ökat antal barn i bygden. En välkommen utveckling – det är nästintill en lyx att en bygd har det barn- och elevunderlag som Riala faktiskt har i dagsläget.

Något som lockat till Riala med omnejd är Riala skola, vilken i dag är en F-6-skola. I skolan går i dag 95 elever. Det finns även en fortsatt god tillväxt bland förskoleelever. I högstadiet flyttar sedan många över till Länna skola i Bergshamra eller till annan skola i enlighet med det fria skolvalet.

Det har på senare tid flaggats för långtgående planer på att göra om Riala skola till en F-3-skola. Dialogmöten med vårdnadshavare har ägt rum under hösten 2021.

Nu har dock förslaget inklusive beslut som av en händelse skjutits på till efter valet. I november 2022 ska nämligen barn- och utbildningskontoret presentera för barn- och skolnämnden hur Länna och Riala skolor ska bedrivas framåt. Förhoppningsvis kommer fler alternativ då att presenteras. Men det går att ana vartåt det barkar med tanke på att man redan till höstterminen 2022 vill börja med att flytta blivande 6:orna från Riala till Länna.

Hela situationen har skapat stor oro hos föräldrar och barn som riskerar att drabbas. Bor man vid Largen, Spersboda, Rumsättra eller Sättra är det långt till Bergshamra. Barn som bokstavligen ser Riala skola från sitt hem skulle inte få gå på skolan längre än upp till 3:an.

Annons

Flertalet föräldrar har därför redan börjat prata om att flytta sina barn (och med det även skolpengen) till Österåkers kommun, då man helt enkelt inte skulle få ihop logistiken annars. Många känner sig lurade eftersom möjligheten till en låg- och mellanstadieskola i närheten var en stor anledning till valet av Riala som bostadsort. Framförallt känns förslaget obegripligt givet ortens positiva utveckling.

Annons

Sverigedemokraterna ser risker med att göra om Riala till en F-3-skola. Skolan blir mindre attraktiv vilket kan resultera i att färre väljer att placera sina barn där. På längre sikt riskerar skolan då nedläggning. Vidare skulle vissa föräldrar ha barn på olika fritids, vilket logistiskt är en mardröm för vardagspusslet, särskilt sedan Bergshamra ligger åt fel hål för många som arbetspendlar. Även skolskjutsfrågan kan bli svår att lösa.

Vad ser då Sverigedemokraterna för alternativ? Skolan är ju trots allt trångbodd. Jo, möjliggör för 6:orna att gå kvar i Riala skola i höst genom öppna upp det tillfälligt stängda klassrummet Oasen eller genom att bättre utnyttja nuvarande fritidslokalerna. Krävs åtgärder, exempelvis bättre ventilation, får detta åtgärdas.

Vi vill även revidera barn- och skolnämndens lokalförsörjningsplan och lägga Riala skola till listan över skolor som ska rustas eller byggas ut inom en snar framtid. Återigen, vi måste ta tillvara på tillväxten i Riala och signalera från kommunen att vi satsar på orten och skolan. En upprustning av Riala skola skulle även innebära att man kan minska antalet resor eleverna redan gör till Länna skola för undervisning i hemkunskap, slöjd, bild och moderna språk.

Annons

Många är partierna i vår kommun som stoltserar med att vilja ha en ”levande landsbygd”. De bör ta möjligheten att göra handling av orden på riktigt. Vi sverigedemokrater kan inte acceptera en nedmontering av en fungerande skola i en tillväxtort på landsbygden – det vore rent ut sagt riktigt dåligt.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Tina Sandberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan